Novalić: Ekonomski zastoj ćemo osjetiti najmanje 18 mjeseci

18.08.2020. 10:23 / Izvor: SRNA
Novalić: Ekonomski zastoj ćemo osjetiti najmanje 18 mjeseci

Predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je da će se posljedice epidemije virusa korona u FBiH osjetiti najmanje 18 mjeseci.

Predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je da će se posljedice epidemije virusa korona u FBiH osjetiti najmanje 18 mjeseci, te da očekuje da će do kraja ovog ili početkom narednog mjeseca biti organizovana online sjednica Vlada FBiH i Republike Srpske.

"Prvi mjeseci pandemije su nas primorali da gotovo potpuno smanjimo aktivnosti mnogih djelatnosti i tada je ekonomski pad bio ogroman, a, nakon liberalizacije i popuštanja mjera, ekonomija je počela da se oporavlja. Prema našim analizama, pandemija je za sada napravila ekonomski zastoj koji ćemo osjetiti najmanje 18 mjeseci", rekao je Novalić.

On je istakao da ekonomski jake zemlje, poput Velike Britanije i Njemačke, bilježe rekordne ekonomske padove od Drugog svjetskog rata.

Na pitanje da li je planirano da uskoro bude održana onlajn sjednica vlada Republike Srpske i FBiH ili eventualno premijera Republike Srpske i FBiH sa predsjedavajućim Savjeta ministara, Novalić je naveo da to treba učiniti što je moguće prije.

"Ta sjednica nije pitanje da li treba ili ne treba da se organizuje, ona mora biti organizovana i očekujem da ćemo je organizovati ako ne do kraja mjeseca, onda početkom sljedećeg", istakao je Novalić.

Aktuelni premijer FBiH se nada da će nova federalna vlada biti izabrana na osnovu rezultata prošlih opštih izbora i ne želi da komentariše tvrdnje lidera SDA da će ovaj saziv Vlade FBiH dočekati nove opšte izbore.

"Iskreno se nadam da ovaj saziv Vlade FBiH neće dočekati nove opšte izbore, ali se mi, kao Vlada, ne miješamo strankama u rad. Radimo normalno i intenzivno", rekao je Novalić.

On nije želio odgovoriti na pitanje koliko je istraga koja je pokrenuta protiv njega u aferi "Respiratiri" uticala na rad Vlade FBiH i njega lično.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti