Projekat "Kesten" nastavlja se i u drugoj polovini 2020. godine

19.08.2020. 09:52 / Izvor: Akta.ba
Projekat 'Kesten' nastavlja se i u drugoj polovini 2020. godine

Ovim projektom planirana je proizvodnja kestena kroz sadnju i podizanje plantažnih nasada kestena, a biće uključen veliki broj domaćinstava.

Projekat “Kesten”  nastavlja se i u drugoj polovini 2020. godine, a upravo su status i faze projekta, smjernice, nastavak suradnje, bili razlozi posjete načelnika općine Gvozd, Milana Vrge, općini Velika Kladuša koju je predstavljao jedan od ovlaštenih zamjenika općinskog načelnika, Ervin Abdić. 

S obzirom na cjelokupna dešavanja u protekla dva mjeseca u općini Velika Kladuša, kao i situacijom prouzrokovanom korona viruskom, tom prilikom istaknuto je da se projekat "Kesten" neometano nastavlja. Ervin Abdić pojasnio je da općina Vellika Kladuša i dalje nastavlja razvojni put kroz projekte, između ostalih i veliki projekat prekogranične suradnje "Kesten" u kojem imaju dugoročno partnerstvo sa općinom Gvozd, ali i ostalim općinama i gradovima regije…

 

 

Načelnik općine Gvozd, Milan Vrga, izrazio je zadovoljstvo činjenicom da će projekat biti nastavljen, te istaknuo njegov značaj u pogledu razvoja. Još jednom je podsjetio na važnost partnerstva između dvije općine, te izrazio svoju zahvalnost što su dio projekta "Kesten".

Učesnici projekta zajednički sastanak na ovu temu održali su na Dan općine Velika Kladuša, a ubrzo nakon toga, desila se i situacija sa korona virusom. Tog dana, općinski načelnik Fikret Abdić, predstavio je dugoročni projekat plantažne sadnje kestena. Inicijativu za implementaciju ovog projekta pokrenuo je načelnik općine Velika Kladuša, i osim kladuške općine u isti će biti uključeno 50-ak općina i gradova iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Crne Gore, Srbije i Sjeverne Makedonije.

Inače, ovim projektom planirana je proizvodnja kestena kroz sadnju i podizanje plantažnih nasada kestena, a biće uključen veliki broj domaćinstava kojima će se osigurati garantirani otkup kestena od proizvođača, a samim tim i izvor prihoda.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti