Radnici Fabrike cijevi "Unis" najavili proteste pred Vladom RS-a

20.08.2020. 12:12 / Izvor: Glas Srpske
Radnici Fabrike cijevi 'Unis' najavili proteste pred Vladom RS-a

Radnici derventske Fabrike cijevi "Unis" okupili su se juče ispred preduzeća tražeći od nadležnih da okončaju njihovu agoniju i odobre program socijalnog zbrinjavanja, kako bi im bio povezan radni staž i time omogućen odlazak u penziju.

Radnici derventske Fabrike cijevi "Unis" okupili su se jučee ispred preduzeća tražeći od nadležnih da okončaju njihovu agoniju i odobre program socijalnog zbrinjavanja, kako bi im bio povezan radni staž i time omogućen odlazak u penziju, inače će, kažu, biti prinuđeni na radikalnije poteze i protest pred Vladom RS-a.

Problemi u nekadašnjem privrednom gigantu Posavine traju godinama. Prije osam mjeseci u "Unisu" je otvoren stečaj, ali problemi zaposlenih ni do danas nisu riješeni, zbog čega se juče ispred fabrike okupilo oko 40 radnika koji su uputili dopise šefu Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS Igoru Žuniću, ministru rada i boračko-invalidske zaštite Dušku Milunoviću i premijeru Radovanu Viškoviću, u kojima izražavaju nezadovoljstvo jer Komisija za socijalno zbrinjavanje radnika nije prihvatila njihov zahtjev.

"Uvjeravali su nas da Poreska uprava ima čime da se namiri, te da će samim tim i radnicima biti povezan radni staž. Pitamo zašto za nas radnike 'Unisa' ne važi isti zakon kao za zaposlene u 'Trudbeniku', 'Enterijeru' ili firmi 'Birač'", navedeno je u dopisu koji je poslat u Vladu Srpske.

Predstavnica povjerilaca iz reda radnika "Unisa" Radoslava Milanković kaže za "Glas Srpske" da su radnici izgubili strpljenje.

"Informacije dobijamo samo usmeno. Komisija je navodno zaključila da nemamo pravo na program socijalnog zbrinjavanja, a kako su radnici najavili radikalnije mjere, počeli su da naš predmet prebacuju od jednog do drugog ministarstva", rekla je Milankovićeva.

Istakla je da su radnici najavili iduće okupljanje za 31. avgust.

"Ukoliko nam ne daju konkretan odgovor, organizovaćemo protest pred zgradom Vlade RS u Banjaluci", poručila je Milankovićeva.

Skupu je prisustvovao i predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva RS Tane Peulić, koji je rekao da mu nije jasno kako je radnicima drugih preduzeća koja su bila u privatnom vlasništvu odobreno socijalno zbrinjavanje, a radnicima "Unisa" nije.

"U pravilniku iz 2003. stoji ko sve ima pravo na socijalno zbrinjavanje", kazao je Peulić.

Igor Žunić, koji je iz Dervente, kaže da je "Unis" od preduzeća koje je slovilo za giganta dospio u ovakve probleme još prije deset godina.

"Da li je riječ o pogrešnoj privatizaciji ili nekim zloupotrebama ne znam, ali zaposleni u 'Unisu' ništa nisu krivi. Pokretao sam to pitanje gdje god sam mogao. U kontaktu sam i sa nadležnima u ministarstvu, koji treba da nađu model kako da riješe taj problem", rekao je Žunić i dodao da će pokušati da o ovome razgovara i sa premijerom.

U Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite RS navode da je prvi zahtjev za socijalno zbrinjavanje radnika "Unisa" bio nepotpun, te da je zatraženo kompletiranje, odnosno da se dostave podaci o tome kada je izvršena privatizacija i ugovor o kupovini.

"Iz izvoda iz sudskog registra vidljivo je da učešće u akcijama od 64,9 odsto ima Balkan stil internacional, 9,9 odsto PREF, te 5,01 odsto Fond za restituciju, dok preostali dio imaju ostali privatni fondovi i fizička lica. Iz toga proizlazi da je preduzeće u većinskom vlasništvu privatnih fondova, a ne u vlasništvu RS, zbog čega se radnici ne mogu zbrinjavati putem ovog programa", naveli su u resornom ministarstvu.

Sastanak

Tane Peulić je rekao da su pregovori o socijalnom zbrinjavanju radnika “Unisa” vođeni sa Ministarstvom privrede, te da je nakon tri sastanka predmet ipak prebačen u Ministarstvo energetike i rudarstva.

"Dogovoreno je da 24. avgusta imamo sastanak na kojem ćemo napraviti novi zahtjev i ponovo ga uputiti Vladi RS, da se za 114 radnika uplati jedan odsto za nezaposlenost i da se 12 radnika penzioniše", kazao je Peulić.

(Foto: Glas Srpske)

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti