Za nabavku 15 tramvaja apliciralo osam firmi

22.08.2020. 10:34 / Izvor: Dnevni Avaz
Za nabavku 15 tramvaja apliciralo osam firmi

Tender za tramvaje se provodi u dvije faze.

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo krajem juna objavilo je tender za obnovu tramvajske pruge od Marijin Dvora do Ilidže i nabavku novih 15 tramvaja.

Tender za tramvaje se provodi u dvije faze. Prva faza je kvaliflkaciona za ponuđače, a u drugoj fazi se dostavljaju ponude za nabavku tramvaja. Prva faza je završena 3. avgusta i prijavilo se je ukupno 8 firmi, saznaje "Avaz".

"U toku je evaluacija prve faze postupka nakon čega će se znati koje firme mogu dostaviti ponude za novih 15 tramvaja. Ukupna vrijednost projekta je 30 miliona eura bez PDV-a koji se ne plaća kod vanjskih kredita. Procijenjena vrijednost jednog tramvaja iznosi dva miliona eura", rekao je za "Avaz" ministar Adi Kalem.

U drugoj fazi projekta koji je odobren izmjenama i dopunama budžeta će se pokrenuti nabavka dodatnih pet tramvaja vrijednosti 10 miliona eura.

"Ugovor o isporuci bi trebao biti potpisan do kraja godine i tramvaji bi trebali biti isporučeni do 2022, godine", rekao je Kalem.

Na tender se prijavilo osam firmi:
- "Stadler Rail" - kompanija iz Švicarske.
- "Belkommunmash" - kompanija iz Bjelorusije.
- "Durmazlar Makina" - kompanija iz Turske.
- "Construcciones у Auxiliar de Ferrocarriles" - kompanija iz Španije.
- "CRRC Zhuzhou Locomotive" - kompanija iz Kine.
- "CRRC Tangshan" - kompanija iz Češke.
- "About Alstom" - kompanija iz Francuske.

Što se tiče obnove pruge, ministar Kalem ističe da će se raditi samo sanacija "S" krivine Marijin Dvor, koja se nije radila 42 godine.

"Potpisan je ugovor i radovi trebaju brzo početi. U prethodnim godinama je rađena sanacija prijelaza na raskrsnicama, ali se odustalo od pojedinačne obnove jer će se raditi kompletna rekonstrukcija. Trenutno se samo rade manje krpljenje rupa privremeno, i nije sanacija, iako insistiram da se i to odradi", rekao je Kalem.    

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti