Nova usluga: Quality Cert počeo sa uvođenjem CE znaka na proizvod

24.08.2020. 12:56 / Izvor: Akta.ba
Nova usluga: Quality Cert počeo sa uvođenjem CE znaka na proizvod

Radi se o uvođenju CE znaka kojim se omogućava izvoz proizvoda na tržište EU i drugih zemalja.

Quality Cert Sarajevo počeo je sa implementacijom nove usluge za kompanije u BiH. 

Radi se o uvođenju CE znaka kojim se omogućava izvoz proizvoda na tržište EU i drugih zemalja, odnosno izradi kompletne dokumentacije za stavljanje CE znaka na proizvod.

"Tržište Evropske Unije zahtjeva da proizvodi koji se plasiraju i stavljaju u promet moraju zadovoljiti suštinske zahtjeve za bezbjednošću ili tehničke zahtjeve. Najveći broj proizvoda široke potrošnje i industrijskih proizvoda koji potpadaju pod direktivama novog pristupa moraju imati CE znak. Time proizvođač potvrđuje da njegov proizvod ispunjava sve zahtjeve date u direktivama koje se odnose na taj proizvod, kao i da je obavljena procedura ocjenjivanja usaglašenosti", navodi direktor Quality Certa Nermin Mahmutović.

CE znak u Evropskoj uniji predstavlja jedini dozvoljeni znak o usaglašenosti proizvoda sa zahtjevima evropskih direktiva u pogledu bezbjednosti proizvoda i za razliku od znakova kvaliteta, je obavezan, te se proizvodi bez CE znaka ne mogu naći na tržištu Evropske unije. CE znak predstavlja trgovinski pasoš za proizvode!  

CE znak stavlja se na:

  • sve nove proizvode koji se prodaju na teritoriji Evropske unije (proizvedene u Evropskoj uniji ili trećim zemljama),
  • proizvode koji se već nalaze na tržištu Evropske unije, ali su znatno modifikovani tako da se mogu smatrati novim proizvodima,
  • polovne (korišćene) proizvode koji su uvezeni iz neke od trećih zemalja.

Napominje da je usklađenost sa svim zahtjevima odgovarajuće direktive simbolizuje jedino CE znak. Ne smije se stavljati nijedna druga nacionalna oznaka koja bi imala istu funkciju, jer bi to samo dovelo do zabune.

Dakle, CE znak je simbol usaglašenosti proizvoda sa zahtjevima direktive Europske unije. Direktive nameću suštinske zahtjeve, a bliže specifikacije tih zahtjeva date u harmonizovanim standardima. Kada proizvod stekne pravo da nosi CE znak, može se slobodno plasirati na tržište Evropskog Ekonomskog prostora – EEA, 28 država članica EU i 4 države članice EFTA. Za plasiranje proizvoda na tržište država članica CEFTA još uvijek nije neophodan CE znak, ali mnoge od njih su zvanični kandidati za članstvo u EU i uveliko usvajaju harmonizovane standarde (Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora i Makedonija).

Tehnička dokumentacija za dobijanje CE znaka uglavnom se sastoji od sljedećih dokumenata: 

 *Suštinski zahtjev 
 *Opis proizvoda
 *Numerički proračuni 
 *Grafička dokumentacija: crtež, šeme,... 
 *Specifikacija komponenata 
 *Lista primijenjenih harmonizovanih standarda 
 *Izvještaji o ispitivanju 
 *Foto dokumentacija 
 *Analiza rizika 
 *Korisničko uputstvo 
 *Naljepnica EC deklaracija proizvođača o usaglašenosti proizvoda

Više informacija na +38733676123 ili info@quality-cert.ba

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti