Vlada TK: Odobreno 650.000 KM za poticaj razvoja biljne proizvodnje

24.08.2020. 13:31 / Izvor: Akta.ba
Vlada TK: Odobreno 650.000 KM za poticaj razvoja biljne proizvodnje

Donesen Program utroška sredstava u svrhu poticanja razvoja biljne proizvodnje u 2020. godini.

Vlada Tuzlanskog kantona na današnoj je sjednici dala saglasnost saglasnost na Odluku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede o izmjenama i dopunama Programa utroška sredstava u svrhu poticanja razvoja biljne proizvodnje u 2020. godini.

Odlukom o raspodjeli sredstava utvrđenih Budžetom Federacije Bosne i Hercegovine za 2019. godinu Federalnom ministarstvu finansija sa pozicije "Tekući transferi drugim nivoima vlasti i fondovima - kantoni i općine" kantonima, gradovima i opdinama Vlada Federacije Bosne i Hercegovine odobrila je 650.000 KM za poticaj razvoju biljne proizvodnje na području Tuzlanskog kantona.

S tim u vezi, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede donio je Program utroška sredstava u svrhu poticanja razvoja biljne proizvodnje u 2020. godini.

Dio sredstava bio je planiran za sufinansiranje nabavke plastenika i sufinansiranje podizanja nasada krošnjastog i jagodičastog voća.

Nakon provedene procedure javnog oglašavanja za sufinansiranje nabavke plastenika utrošeno je 91.200,00 KM za 57 poljoprivrednih proizvođača.

Imajući u vidu klimatske promjene koje negativno utiču na poljoprivrednu proizvodnju, te potrebu za cjelosezonskim zapošljavanjem u poljoprivredi, Odlukom o izmjenama i dopunama Programa utroška sredstava u svrhu poticanja razvoja biljne proizvodnje u 2020. godini planirano je da se sredstva utroše za sufinansiranje nabavke visokih tunela. 

Na ovaj način poljoprivredni proizvođači koji zasnuju proizvodnju u visokim tunelima imaju stvorene preduvjete da sa aktivnostima u proizvodnji krenu znatno ranije nego što je to uobičajeno.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti