Košarac spreman predložiti zabranu uvoza grožđa na 90 dana

28.08.2020. 15:47 / Izvor: Fena
Košarac spreman predložiti zabranu uvoza grožđa na 90 dana

Košarac spreman Vijeću ministara predložiti odluku o ograničenom uvozu.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac posjetio je u petak Vinariju Hepok u Mostaru gdje je održao sastanak s grupacijom  proizvođača vina pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH  i kazao kako je spreman predložiti Vijeću ministara zabranu uvoza grožđa na 90 dana.

Naime, vinari zahtijevaju da se zaustavi uvoz grožđa jer imaju jako tešku situaciju koja ih je pogodila zbog pandemije koronavirusa.

Direktor Hepoka Nedim Marić kazao je kako imaju problem s uvozom grožđa iz okruženja te da žele zajedno s ministrom Košarcem staviti pod kontrolu te količine kako bi zaštitili i unaprijedili proizvodnju grožđa i vina u BiH.

"U slijedećih 20-tak dana naglo će se povećati količina grožđa na našem tržištu, a količine vina koje su trenutno višak u svim vinarijama u Hercegovini u budućnosti nećemo moći plasirati i praktički će nas preplaviti grožđe i vino iz zemalja u okruženju. S obzirom da se vino troši kroz turizam i ugostiteljstvo svjedoci smo da te dvije grane ne funkcioniraju i samim tim i mi smo pogođeni. U cijelom svijetu ispod 50 posto je potrošnja vina u odnosu na prethodne godine", istaknuo je Marić.

Miro Ćorić iz Podruma Andrija istaknuo je kako ovo nije problem samo vinara nego i svih njihovih kooperanata i ljudi koji rade s njima.

"Situacija je jako teška. U povijesti se ovo nije dogodilo. Trgovalo se i kad su ratovi bili, a sada je Covid sve zatamnio", istaknuo je Ćorić.

Ministar Košarac je u izjavi medijima kazao kako procjene govore da preko 20 milijuna litara vina danas ima u BiH te da će BiH imati značajne viškove  proizvodnje s obzirom na činjenicu da proizvođači očekuju veoma rodnu godinu s jedne strane i zbog manjeg unutrašnjeg konzumiranja  i vanjskotrgovinskog prometa s druge strane, će te zalihe naravno rasti.

Istaknuo je kako primarno treba zaštititi domaću proizvodnju.

"Naravno moramo sagledati i primjenu svih međunarodnih ugovora koje BiH ima, ali u svakom smislu riječi, mislim da postoji dovoljno argumenata kako bismo donijeli takve odluke koje će zaštititi domaću proizvodnju. Spreman sam Vijeću ministara predložiti odluku o ograničenom uvozu, odnosno o zabrani uvoza grožđa za proizvodnju vina s jasnom tarifnom oznakom jer smatram  da ćemo u tom kontekstu omogućiti našim proizvođačima vina da nesmetano mogu akumulirati  svoju proizvodnju i da onda naravno vjerujem da će brzo i pandemiji covid-19 doći kraj ", kazao je Košarac.

Kako je dodao, spreman je predložiti zabranu uvoza vina na 90 dana i u tom kontekstu  zaštititi domaću proizvodnju.

"Znam da će neki iz međunarodnih krugova negirati takvo naše pravo, no naša je obveza zaštititi 81 kompaniju koja se bavi proizvodnjom vina u BiH. Nećemo zabraniti uvoz gotovih proizvoda vina. ali trebamo ograničiti uvoz grožđa za proizvodnju vina  i na taj način omogućiti našim vinarima da one količine koje proizvedu prerade i svoje viškove smjeste na adekvatan način", poručio je Košarac.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti