UPK Palamenta BiH dala crveno svijetlo za mjere štednje u bh. institucijama

31.08.2020. 13:01 / Izvor: SRNA
UPK Palamenta BiH dala crveno svijetlo za mjere štednje u bh. institucijama

Negativno mišljenje Komisije dobio je i Prijedlog zakona o obaveznim doprinosima zvaničnika u institucijama BiH za borbu protiv pandemije kovida 19.

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH ocijenila je danas da Prijedlog zakona o vanrednim mjerama štednje u institucijama BiH usljed pandemije kovida 19 nije usaglašen sa Ustavom i pravnim sistemom BiH.

Ovim zakonskim prijedlogom predviđeno je da se u institucijama BiH zabrani korištenje sredstava za reprezentacije do kraja ove godine, da se ukine pravo na regres, jubilarne nagrade, te naknade za obrazovanje i stručno usavršavanje.

Prijedlog zakona podrazumijeva i da se svim zvaničnicima i zamjenicima do kraja ove godine ukine stimulacija, topli obrok, naknada za prekovremeni rad, noćni rad i rad u vrijeme praznika, kao i naknada za odvojeni život, službeno putovanje, prevoz, te otpremnine za odlazak u penziju.

Negativno mišljenje Komisije dobio je i Prijedlog zakona o obaveznim doprinosima zvaničnika u institucijama BiH za borbu protiv pandemije kovida 19, na način da tokom ove godine izdvajaju 20 odsto od plate u poseban fond za borbu protiv virusa korona.

Na Komisiji je danas rečeno da je u ovom zakonskom prijedlogu uočeno mnogo nepravilnosti i grešaka.

Članovi Komisije nisu utvrdili usaglašenost sa Ustavom i pravnim sistemom ni za Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH prema kojem bi maksimalni iznos otpremnine zaposlenim u institucijama BiH prilikom odlaska u penziju iznosio 10.728 KM.

Negativno mišljenje Komisije dobio je i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o akcizama u BiH koji predviđa da se akciza plaća po litru apsolutnog alkohola.

Kao razlozi za Prijedlog navedena je kriza izazvana pandemijom, usljed čega je došlo do nestašice dezinfekcionih sredstava.

Ustavnopravna komisija utvrdila je da je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača u BiH usaglašen sa Ustavom i pravnim sistemom BiH.

Foto: N1

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti