Košarac podržao otvaranje slobodne zone u Doboju

01.09.2020. 07:45 / Izvor: SRNA
Košarac podržao otvaranje slobodne zone u Doboju

Prednosti slobodne zone su to što poslodavac kada uvozi repromaterijal ne plaća PDV odmah, već kad napravi gotov proizvod i plasira ga na inostrano tržište.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac najavio je da će ovo ministarstvo podržati inicijativu Gradske uprave Doboj o otvaranje slobodne zone u ovom gradu.

Košarac je rekao novinarima u Doboju da će po prijemu zahtjeva za otvaranje slobodne zone resorno ministarstvo ovo pitanje tretirati na adekvatan način, te pohvalio ambicije Gradske uprave Doboj i njenu sinergiju sa lokalnim kompanijama.

"Doboj ima ambiciju da bude ozbiljan grad u Republici Srpskoj i BiH. Postoji neophodnost da naglas razmišljamo da se u Doboju otvori slobodna zona, što je u mandatu Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, i u tom kontekstu bila bi to značajna olakšica za izvozno orijentisana preduzeća i kompanije", izjavio je Košarac.

On je pojasnio da su prednosti slobodne zone to što poslodavac kada uvozi repromaterijal ne plaća PDV odmah, već kad napravi gotov proizvod i plasira ga na inostrano tržište.

Košarac je tokom radne posjete Doboju posjetio Gradsku upravu i dva izvozno orijentisana preduzeća - "Akuluks" koje posluje u sklopu "Hifa grupacije" i fabriku za proizvodnju vakuumske prese sa membranom "Višt" iz Rudanke kod Doboja.

On je izrazio žaljenje što grad Doboj ranije nije imao adekvatnu pažnju Savjeta ministara i zajedničkih organa na nivou BiH, te najavio da će se to u narednom periodu promijeniti zahvaljujući angažmanu gradonačelnika Borisa Jerinića sa saradnicama, u čemu imaju podršku srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije.

Košarac je naveo da ovo nije jedini sastanak o tome na koji način će institucije BiH pomoći ovoj lokalnoj zajednici u njenim razvojnim planovima.

On je rekao da je sa Jerinićem razgovarao o mogućnostima privrednog razvoja Doboja korištenjem prednosti njegovog povoljnog geografskog položaja i izrazio zadovoljstvo što lokalna vlast ima jasne i permanentne investicione planove.

Košarac je najavio da će sa novim menadžmentom Agencije za strane investicije doći u Doboj kako bi prezentovali mogućnosti investiranja u ovaj grad.

On je poručio da je obaveza Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara da bude partner izvozno orijentisanim kompanijama, kojih u BiH ima veoma mnogo.

"Treba pomoći ovakvim kompanijama kada je u pitanju carinska suspenzija za uvoz mašina koje se ne proizvode u BiH, i tu ne smije biti privilegovanih, taj proces mora biti otvoren za sve koji se bave proizvodnjom u Republici Srpskoj i Federaciji BiH", istakao je Košarac.

Košarac je tokom posjete kompaniji "Akuluks" pohvalio menadžment "Hife-oil" koja na području Doboja ima tri preduzeća koja ukupno zapošljavaju oko 300 radnika, od kojih su dva izvozno orijentisana, i to sa 100 odsto i sa 80 odsto.

On smatra da se ovom preduzeću može pomoći umanjenjem carinskih stopa za repromaterijal, odnosno carinsku suspenziju za nabavku mašina.

Košarac je najavio pomoć i fabrici za proizvodnju vakuumske prese sa membranom "Višt" koja sa 20 radnika 90 odsto proizvoda plasira na inostrano tržište.

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić zahvalio je ministru Košarcu na njegovoj podršci da se u Doboju otvori prva slobodna zona u Republici Srpskoj.

On je pohvalio menadžmente kompanija "Višt" i "Akuluks" koji ostvaruju odlične proizvodne rezultate uprkos pandemiji virusa korona.

Jerinić je ukazao da je probleme lakše rešavati u sinergiji sa institucijama Republike Srpske i zajedničkih organa na nivou BiH.

Sastanku u Gradskoj upravi prisustvovali su i poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske Danijel Jošić i Aleksandar Subotić, kao i poslanici u Predstavničkom domu parlamenta BiH Obren Petrović i Sanja Vulić.

(Foto: Srna)

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti