Delegati Doma naroda odbili sve mjere štednje

01.09.2020. 12:43 / Izvor: Fena
Delegati Doma naroda odbili sve mjere štednje

Prijedlog zakona podrazumijeva i da se svim zvaničnicima i zamjenicima do kraja 2020. godine ukine stimulacija, topli obrok, naknada za prekovremeni rad, noćni rad i rad u vrijeme praznika, ...

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nisu na današnjoj sjednici usvojili Prijedlog zakona o vanrednim mjerama štednje u institucijama usljed pandemije novog koronavirusa.

Tim zakonskim prijedlogom predviđeno je da se u institucijama BiH zabrani korištenje sredstava za reprezentacije do kraja ove godine, da se ukine pravo na regres, jubilarne nagrade, te naknade za obrazovanje i stručno usavršavanje.

Prijedlog zakona podrazumijeva i da se svim zvaničnicima i zamjenicima do kraja 2020. godine ukine stimulacija, topli obrok, naknada za prekovremeni rad, noćni rad i rad u vrijeme praznika, kao i naknada za odvojeni život, službeno putovanje, prijevoz, te otpremnine za odlazak u penziju.

Delegati su, naime, prihvatili negativno mišljenje Ustavnopravne komisije na to zakonsko rješenje, kao i na Prijedlog zakona o obaveznim doprinosima zvaničnika u institucijama BiH za borbu protiv pandemije, što znači da ni taj prijedlog nije prihvaćen.

Taj prijedlog zakona predviđao je da dužnosnici izdvajaju 20 posto od plate u posebni fond za borbu protiv koronavirusa.

Delegati su odbili i izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom, a kojim je predviđeno ograničavanje visina otpremnine na 12 prosječnih plata u BiH. Time bi minimalni iznos otpremnine ostao kao i do sada 5.364 KM, ali bi se se maksimalni iznos otpremnine ograničio na 10.728 KM.

Nakon ovakvog izhoda na sjednici, delegat Kluba Bošnjaka Denis Bećirović (Socijaldemokratska partija - SDP) kazao je da su sve mjere štednje odbijene te je pozvao Vijeće ministara da na drugi način dostavi nove mjere štednje na državnom nivou.

"Kako smijete tako glasati, da li je moguće da u ovakvoj socijalno-ekonomskoj situaciji, u vrijeme pandemije i kada ljudi ostaju bez posla, odbijate sve prijedloge bilo kakvih mjera. To ne samo da nije politički korektno, to nije moralno prema građanima", smatra državni delegat.

Delegatkinja Kluba Hrvata Marina Pendeš (Hrvatska demokratska zajednica - HDZ) ocijenila je da su u pitanju populistički zakoni te da nije jasno precizirano gdje će sredstva biti usmjerena.

"Znam da je ovo izborna godina, ali nikada neće dobiti moj glas kada je u pitanju populizam", istaknula je Pendeš, dodajući da je HDZ poduzeo sve mjere u općinama i kantonima gdje ta stranka ima dužnosnike.

Delegati nisu prihvatili ni zahtjev Vijeća ministara BiH za razmatranje Prijedloga zakona o privremenim mjerama u radu pravosudnih i drugih organa za vrijeme stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji Bosne i Hercegovine po hitnom postupku.

Prijedlog zakona o dopunama Zakona o prekršajima je usvojen u prvom čitanju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti