Novalić: Održali smo nivo zaposlenosti mnogo bolje nego zemlje u okruženju

02.09.2020. 15:56 / Izvor: Fena
Novalić: Održali smo nivo zaposlenosti mnogo bolje nego zemlje u okruženju

Vlada FBiH više neće imati neki srednjoročni širokopojasni program podrške privredi, već će se fokusirati na sektore koji su se pokazali kao najugroženiji.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je danas u Sarajevu da mu je zadovoljstvo što je na sastanku entitetskih premijera s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegetijom ustanovljena strategija za buduće djelovanje koja obuhvata tri segmenta.

Pojasnio je da prvi podrazumijeva održavanje budžetske ravnoteže po svaku cijenu uz pomoć stranog novca, dok će domaći biti usmjeren za privredne subjekte.

"Drugi segment podrazumijeva pokretanje investicione potrošnje kao podrške privrednim aktivnostima, a treći usvajanje zakona za poboljšanje poslovnog okruženja", naveo je Novalić.

Dodao je da su mjere koje su poduzimane u prethodnom periodu bile kratkoročne i širokopojasne, te da su dale rezultate iako ima različitih percepcija.

"Činjenica je da smo mi održali nivo zaposlenosti mnogo bolje nego zemlje u okruženju, a pad BDP nam je drugi najmanji u Evropi", rekao je Novalić.

Najavio je da Vlada FBiH više neće imati neki srednjoročni širokopojasni program podrške privredi, već će se fokusirati na sektore koji su se pokazali kao najugroženiji.

"To su turizam, prijevoz, izvoznici i aerodromi", precizirao je Novalić.

Premijer RS-a Radovan Višković izjavio je danas u Sarajevu da ima vrlo korektnu saradnju s federalnim kolegom Fadilom Novalićem i da resorna ministarstva dvaju entiteta svakodnevno sarađuju.

"Današnji sastanak entitetskih premijera s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegetijom ima za cilj usklađivanje mjera koje poduzimaju entiteti i da tako nastupimo pred međunarodnim investitorima i zemljama koje žele da pomognu BiH", naveo je Višković.

Podsjetio je da entiteti imaju zajedničke projekte poput izgradnje autoputa na Koridoru 5-C i da žele da zajedno izađu pred investitore.

"Smatramo da ćemo tako lakše doći do finansijskih sredstava za realizaciju tih projekata", rekao je Višković.

Istakao je da će obje entitetske vlade u narednim danima pozvati Misiju MMF-a da posjeti BiH kako bi zaključili novi aranžman koji bi koristili za budžete i investicije.

Višković je dodao da bi bilo dobro da u sastavu u kojem su bili danas ubuduće razgovaraju s predstavnicima Evropske unije i drugim investitorima o prioritetima i potrebama BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti