Tražit će se vraćanje imovine od "Benkons-Bosne" zbog neispunjavanja obaveza

03.09.2020. 13:17 / Izvor: SRNA
Tražit će se vraćanje imovine od 'Benkons-Bosne' zbog neispunjavanja obaveza

Kompanija djelimično ispunila uslove i rokove o primjeni zemljišta namjeni, te da je inicijativa pokrenuta u skladu sa zakonom.

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić zatražio je od Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove da se zemljište fabrike za preradu voća i povrća u vlasništvu azerbejdžanskog preduzeća "Benkons-Bosna", koja je u izgradnji u prigradskom naselju Ševarlije, upiše u vlasništvo grada zbog neispunjavanja ugovornih obaveza ove kompanije.

Jerinić je rekao novinarima da je ova kompanija, nažalost, djelimično ispunila uslove i rokove o primjeni zemljišta namjeni, te da je inicijativa pokrenuta u skladu sa zakonom.

On je naveo da je do prestanka privrednih aktivnosti došlo usljed politike Azerbejdžana da se njihove strane investicije vezuju za berzu nafte i naftnih derivata, čiji je pad doveo i do korekcije privrednih investicija.

"Ono što je vidno je da su ljudi uložili značajna sredstva na području Ševarlija, oko 10.000.000 evra, i svakako da imaju prava i obaveze. Mi smo pokrenuli proceduru da izvršimo povrat kompletnog lokaliteta, gotovo 100 dunuma zemlje, ali je, svakako, i ono što su oni uložili nešto što će, vjerovatno, biti predmet sporazuma", izjavio je Jerinić.

Jerinić je izrazio žaljenje što fabrika nije privedena namjeni, te najavio da će se u tražiti adekvatno rješenje - bilo traženjem strateškog partnera ili neko drugo, a sve s ciljem da ono što je do sada urađeno u Ševarlijama bude na korist, a ne problem bilo koje vrste.

On je poručio da je Gradska uprava otvorena za saradnju, te podsjetio da je inicijativa za otvaranje slobodne zone u Doboju naišla na podršku ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staše Košarca, kao impuls poslovnim partnerima.

U dobojskom naselju Ševarlije, 26. juna 2014. godine, položen je kamen temeljac za izgradnju fabrike za preradu voća i povrća "Bosanka", u koju je bilo predviđeno da azerbejdžansko preduzeće "Benkons-Bosna" za realizaciju prve etape izgradnje uloži 40.000.000 eura.

Izgradnja ove fabrike označena je kao početak realizacije "Projekta povjerenja", koji se realizuje uz podršku Vlade Azerbejdžana i UN, uz pomoć sredstava privatne azerbejdžanske kompanije "Benkons grupa".

Na ceremoniji su učestvovali tadašnji potpredsjednik Republike Srpske Enes Suljkanović, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, ministar saobraćaja i komunikacija u Savjetu ministara Damir Hadžić, rezidentni koordinator UN u BiH Jurij Afanasjev, visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, te ambasador Azerbejdžana u BiH Eldar Hasanov.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti