Indirektna podrška privredi: Budžet Općine Stari Grad umanjen za oko dva mil. KM

04.09.2020. 09:08 / Izvor: Akta.ba
Indirektna podrška privredi: Budžet Općine Stari Grad umanjen za oko dva mil. KM

U martu 2020. godine zakupnine su umanjene za 50%, a za april i maj su potpuno ukinute.

Općina Stari Grad bila je prva jedinica lokalne samouprave koja je poduzela mjere u cilju ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica usljed pojave i širenja korona virusa, rečeno je iz ove općine za Akta.ba.

"To se prvenstveno ogleda u oslobađanju plaćanja zakupnina za općinske poslovne prostore, te javne površine na području općine", ističu.

U martu 2020. godine zakupnine su umanjene za 50%, a za april i maj su potpuno ukinute (izuzev određenih djelatnosti: prodavnice sa prehrambenim artiklima, apoteke, pekare i banke) koje nisu morale prestajati sa radom. 

Kako navode iz Službe za odnose s javnošću i informacioni sistem, ove mjere su donesene upravo zbog toga kako bi se olakšao rad privrednim subjektima i spriječilo otpuštanje radnika.

Oslobađanjem privrednih subjekata od plaćanja zakupnina, općinski budžet umanjen je za oko dva miliona maraka.

Dakle, indirektno je podrška Općine Stari Grad privredi za suočavanje sa posljedicama pandemije korona virusa iznosila oko dva miliona konvertibilnih maraka dosad. 

"Tek nakon mjera koje smo mi poduzeli, viši nivoi vlasti su predložili plaćanje naknada firmama i obrtima, što za Općinu Stari Grad nije bilo prihvatljivo imajući u dva miliona maraka koji su već uloženi", kazali su iz ove Službe.

Osim toga, sredstva Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobrena za hitnu pomoć BiH i pomoć ekonomiji, u iznosu od 36.178.423 miliona konvertibilnih maraka uplaćena su 14.augusta, 2020. godine direktno Kantonu Sarajevo.

"Za očekivati je bilo da se ta sredstva rasporede općinama koje su najbolje upućene u stvarno stanje na terenu i koje bi novac rasporedile privrednicima koji djeluju na njihovom prostoru. Umjesto toga, Kanton je na sebe preuzeo ulogu raspodjele novca i isplatu dijela plata radnicima čija su preduzeća pretrpjela smanjenje prihoda i općine nemaju nikakav uvid u to", poručuju iz Općine Stari Grad.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti