Tegeltija: Stanovnici Broda ne treba da budu taoci graničnog prelaza​

04.09.2020. 16:01 / Izvor: SRNA
Tegeltija: Stanovnici Broda ne treba da budu taoci graničnog prelaza​
OTVORI GALERIJU

Predsjedavajuća Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je da je građanima i privredi BiH potreban granični prelaz u Brodu

Predsjedavajuća Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je da je građanima i privredi BiH potreban granični prelaz u Brodu, ali da stanovnici te opštine ne treba da budu njegovi taoci, te da smatra da je došao trenutak da bude izgrađen granični prelaz koji će biti adekvatan i obimu putnika i robe.

Tegeltija je, nakon sastanka sa rukovodstvom opštine Brod, istakao da su veći broj dana u mjesecu i godini stanovnici ove lokalne zajednice opterećeni, bez mogućnosti da normalno komuniciraju.  

"Smatram da je došao trenutak da se izgradi granični prelaz koji će biti adekvatan i obimu putnika i robe i mi smo spremni da pristupimo izgradnji novog graničnog prelaza", rekao je Tegeltija novinarima u Brodu.

On je podsjetio da je prije 15 i više godina sve bilo spremno za izgradnju novog graničnog prelaza, čak i donatorska sredstva Evropske komisije, ali da su u tom trenutku postojali problemi sa rješavanjem imovinskih odnosa.

"U međuvremenu, zahvaljujući rukovodstvu opštine Brod i Vlade Republike Srpske, riješeni su ti imovinski odnosi i ostalo je na nama, da sa nivoa zajedničkih institucija, u saradnji sa međunarodnim finansijskim institucijama, obezbijedimo sredstva da izgradimo ovaj granični prelaz", naveo je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, sa Upravom za indirektno oporezivanje BiH biće rješavan i problem terminala za kamione, jer se sada praktično veći dio carinjenja obavlja na ulici.

"Negdje u zoni nove saobraćajnice ćemo pronaći adekvatan carinski terminal koji će omogućiti da se transport robe i dalje odvija preko ovog graničnog prelaza, a da to ne bude opterećenje za građane", naglasio je Tegeltija.

On je rekao da u ovom trenutku nije moguće reći kada bi mogla da počne izgradnja novog graničnog prelaza.

"Otkada su riješeni imovinsko-pravni odnosi došlo je do promjena u zoni graničnog prelaza i projekat koji je ranije napravljen moraće da bude revidiran. Ono što je nama najvažnije jeste da obezbijedimo sredstva i da imamo čist projekat", rekao je Tegeltija.

On je dodao da će izgradnjom mosta na Savi biti riješen problem graničnog prelaza u Gradišci, nakon čega će Brod ostati jedini granični prelaz koji se nalazi u centru grada.

"Ovaj granični prelaz zbog mosta neće biti moguće pomjeriti, ali će biti moguće organizovati saobraćaj tako da granični prelaz ne dijeli grad na dva dijela", istakao je Tegeltija.

Načelnik opštine Brod Ilija Jovičić istakao je da je ovo prvi put da Brod ima podršku sa nivoa BiH kako bi bili riješeni problemi koji godinama muče stanovnike ove opštine.

"Naši najveći problemi su blokada na granici, sam granični prelaz, carinski terminal, odnosno ukupna infrastruktura Broda vezano za granični prelaz, preko kojeg godišnje pređe oko dva miliona automobila i između 80.000 i 100.000 teretnih vozila", rekao je Jovičić.

On je dodao da postojeća saobraćajna i svaka druga infrastruktura ne može to da prati.

"Zahvaljujući Vlade Republike Srpske, izgradnjom zaobilaznice i dvije kružne raskrsnice uskoro će doći do rješenja ovog pitanja, a uz svesrdnu pomoć naših predstavnika u zajedničkim institucijama riješićemo i pitanje graničnog prelaza", naglasio je Jovičić.

Nakon sastanka, Tegeltija i Jovičić posjetili su granični prelaz u Brodu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti