Nastavak pregovora o kreditu EU tokom ovog mjeseca

05.09.2020. 09:39 / Izvor: Oslobođenje
Nastavak pregovora o kreditu EU tokom ovog mjeseca

Pregovori su pauzirani na zahtjev Evropske komisije zbog godišnjih odmora.

Pregovori u vezi sa usaglašavanjem i potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju i Sporazuma o kreditu EU u iznosu 250 miliona eura namijenjenih ublažvanju ekonomskih posljedica pandemije virusa korona bit će nastavljeni ovog mjeseca, potvrđeno je iz Delegacije EU, prenosi Oslobođenje.

Navedena sredstva EU namijenjena BiH dio su paketa makro-finansijske pomoći EU za više partnera iz procesa proširenja vrijednog tri milijarde eura.

Nezvanična saznanja kažu da postoji mogućnost da Centralna banka BiH bude potpisnik Memoranduma i Sporazuma, čime bi bile nastavljene procedure kako bi novac bio operativan.

Iz Ministarstva finansija Republike Srpske su rekli kako očekuju poziv na nastavak pregovora sa EU i da će njihov ishod biti uspješan.

"S obzirom na činjenicu da su kod zaduživanja 2010. godine bile uključene sve zainteresovane strane u BiH, Republika Srpska je tražila da bude ispoštovan isti princip. Republika Srpska je aktivno učestvovala u pregovorima i na vrijeme dala komentare svim učesnicima pregovora", navode iz Ministarstva.

Predstavnici institucija Republike Srpske su u prethodnim razgovorima insistirali na njenom navođenju u dokumentima, ističući da se entiteti zadužuju i da nisu dovoljno vidljivi.

Pregovori su pauzirani na zahtjev Evropske komisije zbog godišnjih odmora.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti