Niko neće da montira kineske respiratore

08.09.2020. 08:07 / Izvor: BHRT
Niko neće da montira kineske respiratore

Jedna ponuda za zakonsku verifikaciju respiratora je stigla, dok nema ponuda za montiranje i puštanje u rad, saznaje BHRT.

Komisija za javne nabavke, formirana na zahtjev direktora Federalne uprave civilne zaštite, počela je sa otvaranjem ponuda za montiranje i zakonsku verifikaciju respiratora, ranije nabavljenih putem firme “Srebrena malina”.

Jedna ponuda za zakonsku verifikaciju respiratora je stigla, dok nema ponuda za montiranje i puštanje u rad, saznaje BHRT.

Verlab d.o.o Sarajevo dostavio je ponudu za zakonsku verifikaciju respiratora iz Kine. Vrijednost ugovora procijenjena je na 40.000 KM bez PDV-a. Ponuđač je ponudio 34.200 KM bez PDV-a, dok ukupna cijena sa PDV-om iznosi 40.014 KM.

Pošto zakonska verifikacija dolazi nakon što respiratori budu pušteni u rad, procedura javne nabavke moraće biti ponovljena.

Kako se na tender niko nije prijavio, stvoreni su uslovi za otvaranje pregovaračkog postupka sa serviserima iz zemalja okruzenja i EU, jer u BiH ne postoji serviser koga je ovlastila kineska firma koja je proizvela respiratore.

“Javnu nabavku ćemo svakako morati ponoviti, e sad u kom obliku vidjećemo. Najvjerovatnije, po svemu sudeći, da su se stekli uslovi da se ta javna nabavka provede pregovaračkim postupkom, s obzirom da je ovo otvoreni postupak a da se niko nije javio. Ispitaćemo tržište i kontaktirati sve firme koje bi mogle ispuniti te poslove, uputiti poziv i očekivati njihove ponude i onda tim pregovaračkim postupkom probati nači dobavljača”, rekao je v.d. direktora Federalne uprave civilne zaštite Mustafa Kadribegović.

Federalna uprava civilne zaštite raspisala je 18. avgusta tender za montiranje i puštanje u rad stotinu respiratora koji su nabavljeni preko firme “Srebrena malina”.

Vrijednost ugovora procijenjena je na 150 hiljada maraka bez PDV-a, a rok za dostavljanje ponuda je istekao danas.

Podsjetimo, Tužilaštvo BiH provodi istragu radi utvrđivanja eventualnih nezakonitosti tokom nabavke ovih uređaja.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti