Općina Novi Travnik u vrijeme pandemije podržala sve segmente društva

08.09.2020. 09:36 / Izvor: Akta.ba
Općina Novi Travnik u vrijeme pandemije podržala sve segmente društva

U cilju smanjenja posljedica Covid-19 Općina Novi Travnik posebnu pažnju posvetila je i poljoprivrednom sektoru.

Po proglašenju stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa na području Federacije BIH 16.03.2020. u cilju zaštite zdravlja građana i ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica,  općina Novi Travnika preduzela je brojne preventivne mjere.

“S ciljem pomoći privatnom sektoru naše Općine na sjednici Općinskog vijeća donesena je Odluka da se pravne i fizičke osobe sa kojim je potpisan ugovor o zakupu za postavljanje kioska i drugih privremenih objekata oslobode plaćanja naknada za 3 mjeseca i to u periodu od 1.4. do 30.6. 2020. godine a da se ugostiteljski objekti oslobode plaćanja zakupnine ljetnih bašta za 2020. godinu”, kazali su iz Općine za Akta.ba.

Općinsko vijeće usvojilo je Prijedlog dopune Odluke o komunalnoj naknadi kojom je predviđeno oslobađanje plaćanja komunalne naknade u 2020. godinu pravnim i fizičkim osobama za poslovne prostore, proizvodne i druge prostore kojima je naredbama štabova bio zabranjen rad.

Ostalim pravnim i fizičkim osobama za poslovne, proizvodne i druge prostore Odlukom općinskog vijeća komunalna naknada obračunavati će se u iznosu od 70 posto od postojeće naknade s tim da se izuzmu od plaćanja pravne i fizičke osobe kojima je ranijim odlukama umanjeno plaćanje.

U cilju smanjenja posljedica Covid-19 Općina Novi Travnik posebnu pažnju posvetila je i poljoprivrednom sektoru te su za proljetnu sjetvu izdvojili, zajedno sa Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva sredstva u iznosu od 67.840 KM.

“Pored ovih poticaja Općina Novi Travnik objavila je i poziv za poticanje ostalih grana poljoprivredne proizvodnje za 2020 god. U ukupnom iznosu od 38.320 KM dana je potpora držanju muznih krava za one koji imaju tri i više muznih grla”, kazali su, te dodaju da će i ove godine Općina će sa 30 posto sufinancirati nabavu opreme kod poljoprivrednih proizvođača.

Ukupno predviđena sredstva za ovu namjenu su 9.648 KM.

Ova općina nije zaboravila ni pčelare kojima je ova godina dosta slaba. Potpora pčelarstvu općine data je kroz dodjelu 10.000 KM, budžetskih sredstava koja su uplaćena registriranim udruženjima pčelara sa područja Novog Travnika.

Ukupni iznos poticaja u ovoj godini zajedno sa sredstvima Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva iznose 127.488 KM.

PODRŠKA JAVNIM USTANOVAMA I PREDUZEĆIMA

Tokom trajanja pandemije uz pomoć Centra za socijalni rad i volontera Crvenog križa na ulicama Novog Travnika podijeljeno je građanima preko 3.500 komada maski a za socijalno ugroženo stanovništvo osigurano je i podijeljeno 200 paketa hrane.

Svim javnim ustanovama i preduzećima iz Općinskog Budžeta doznačena su finansijska sredstva za nabavku zaštitne opreme kao što su maske, rukavice, zaštitna odijela i dr. i sredstava za dezinfekciju. Urađena je i analiza poslovanja svih JU i JP kojima je Općina osnivač te je u skladu sa pretrpljenim štetama u cilju ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica sačinjen plan pomoći.

Doprinos boljem stanju na Općini dala su i javna preduzeća. JKP „Vilenici Čistoća" sve vrijeme proglašenog stanja nesreće obavljali su poslove iz svoje nadležnosti, a uslijed smanjenja naplate svojih usluga pretrpjeli su određene štete te im je iz Budžeta Općine za 2020. godinu u svrhu prevencije negativnih posljedica covida dodijeljena su sredstva u iznosu od 36.828 KM.

JP „Vilenica Vodovod" je također sve vrijeme obavljalo poslove iz svoje nadležnosti, a uslijed smanjenja naplate svojih usluga pretrpjeli su određene štete te im je dodijeljeno po 24.000 KM.

JU "Dječiji vrtić" duži period, zbog zabrane Federalnog štaba CZ, nije obavljala svoju djelatnost te je Općina Novi Travnik, uz redovne mjesečne tranše doznačila dodatnih 18.700 KM.

U sličnom problemu našlo se i Javno preduzeće „ORŠK" - odmor, rekreacija, sport i kultura, kome je od Općine dodijeljeno 14.903 KM za pomoć u radu.

Edukacijsko rehabilitacijski centar „Duga „ trenutno ima stabilno finansiranje, te je Općina Novi Travnik, uz redovnu mjesečnu tranšu dodatno intervenirala sa 500 KM za kupnju jednokratnih maski.

JU „Dom zdravlja" Novi Travnik uz redovno finansiranje aktivnosti Službe hitne pomoći i dodjeljivane maski, rukavica, zaštitnih odijela iz fonda koji je nabavila Općina dodijeljena su i sredstva u iznosu od 5.000 KM kao pomoć u nabavci trijažnog kontejnera. Također, Općina Novi Travnik higijensko epidemiološkoj službi „Doma zdravlja" na raspolaganje je stavila jedno općinsko vozilo (džip) kako bi se mogla vršiti usluga obilaska pacijenata i dezinfekcije prostora na terenu, kada se za to ukaže potreba.

Štab Civilne zaštite u dva navrata iz sredstava Civilne zaštite dodijelio je ukupno 2.600 KM Crvenom križu koji je proveo brojne akcije pomoći građanima u vrijeme stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa.

Iz Općinskog Budžeta Crvenom križu u vrijeme pandemije dodijeljeno je, uz redovne tranše, dodatno 2.600 KM.

U istom periodu, Policijskoj stanici Novi Travnik nabavljena su zaštitna odijela, maske, rukavice, dezinfekcijska sredstva, beskontaktni toplomjer, printer sa tonerom za printanje rješenja o izolaciji i dr. Za daljnju nabavku potrebnih sredstava za rad policije u vrijeme opasnosti od koronavirusa u budžetu Općine Novi Travnik rezerviran je iznos od 5.000 KM i bit će utrošen u skladu sa epidemiološkom situacijom.

Iz Općine su kazali da su sredstva u navedenom periodu dodjeljivana i privatnim preduzećima od javnog interesa ( briga o djeci i starim i iznemoglim osobama) kao što su Dječje obdanište „Sultan Fatih" i Dječji vrtić „ Anđeli" u iznosu od po 3.000 KM a jedinoj ustanovi koja se na području općine Novi Travnik bavi brigom za stare i iznemogle osobe „Kući njege Starimo zajedno" iznos od 2.000 KM.

Merhametovoj „Javnoj kuhinji" uz redovne tranše koje se doznačuju iz općinskog budžeta za nesmetan rad i pružanje usluga najsiromašnijoj kategoriji društva osigurana su slijedeća sredstva: maske, rukavice, zaštitna odijela, sredstva za dezinfekciju, vrećice za pakiranje hrane, jednokratne posude za hranu, vilice, kašike i noževi za jednokratnu uporabu i dr.

Najmasovnijem sportskom klubu naše Općine - NK „Novi Travnik" za održavanje objekta stadiona i provođenje higijensko epidemioloških mjera odobreno je 3.000 KM.

I.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti