Posljedice pandemije: Općina Bosanska Krupa provela niz mjera za pomoć privredi

09.09.2020. 10:02 / Izvor: Akta.ba
Posljedice pandemije: Općina Bosanska Krupa provela niz mjera za pomoć privredi

Općina Bosanska Krupa je u ovaj poticaj utrošila skoro 300.000 KM, vlastitih sredstava i sredstava kantona i Federacije.

U svrhu ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa Općina Bosanska Krupa je donijela niz mjera, rečeno je za portal Akta.ba. Neke od najznačajnijih su:

  • Subvencioniranje primarne poljoprivredne proizvodnje - repromaterijala za redovnu i dodatnu  sjetvu kukuruza, krompira i graha

(Općina Bosanska Krupa, u namjeri da potakne i pomogne poljoprivrednu proizvodnju, te sačuva resurse u ovoj privrednoj oblasti, obezbijedila je repromaterijal za sjetvu kukuruza, graha ili krompira. Na dva poziv koje je Općina Bosanska Krupa objavila u martu i aprilu javila su se 824 zainteresirana poljoprivredna proizvođača. Svima njima je obezbijeđeno sjeme, mineralno đubrivo i zaštitna sredstva za sjetvu redovnih i dodatnih površina. Općina Bosanska Krupa pozivima je ograničila površine za sjetvu. Minimalna sjetvena površina kukuruza bila je 0,3 ha, a maksimalna 1 ha, dok je sjetvena površina graha i krompira za koju se mogao dobiti repromaterijal do 0,05 ha. Ukupna količina repromaterijala dodijeljenog za sjetvu kukuruza iznosi 1.247 vreća (31.175.000 klijavih zrna), količina dodijeljenog graha 1.683,5 kg i krompira 41.250 kilograma. Ukupna zasijana površina kukuruzom iznosi 429,5 ha, graha 24,5 ha, a krompira 16,5 ha.

Općina Bosanska Krupa je u ovaj poticaj utrošila skoro 300.000 KM, vlastitih sredstava i sredstava kantona i Federacije.)

  • Subvencije komunalne naknade

Pravo na subvenciju, plaćanje cjelokupnog ili dijela iznosa naknada utvrđenih rješenjima općinske službe, ostvaruju pravna i fizička lica kojima je naredbama Općinskog i Federalnog štaba civilne zaštite iz marta i aprila ove godine zabranjeno obavljanje djelatnosti ili kojima je obavljanje djelatnosti bilo otežano. Kada je u pitanju subvencija iznosa komunalne naknade ostvaruju je samostalni poduzetnici i privredna društva kojima je naredbama zabranjeno ili onemogućeno obavljanje djelatnosti i to u 100% iznosu počev od 18. marta do 31. decembra 2020. godine. Samostalnim poduzetnicima i privrednim društvima kojima je obavljanje djelatnosti bilo otežano stupanjem na snagu Odluke o proglašenju stanja nesreće uzrokovano pojavom koronavirusa priznat će se pravo na subvenciju u 50% iznosu također od 18. marta do kraja godine.

  • Subvencije naknade za zauzimanje javne površine

Podrška Općine Bosanska Krupa ogleda se i kroz subvenciju naknade za privremeno korištenje javnih površina. U iznosu 100% ostvaruju je pravna i fizička lica kojima je zabranjeno obavljanje djelatnosti, a u iznosu 50% lica kojima je obavljanje djelatnosti bilo otežano, počev od 18. marta do isteka roka od 30 dana od kada se donese odluka o prestanku stanja nesreće na području općine Bosanska Krupa.

  • Subvencije troškova komunalnih usluga-odvoza otpada

Također, pravo na subvencioniranje troškova komunalnih usluga – odvoza otpada po izdatim računima JKP „10. Juli“ priznat će se u 100% iznosu pravnim i fizičkim licima koja nisu mogla raditi, te u 50% iznosu licima koja su radila otežano, počev od 18. marta do isteka roka od 30 dana od kada se donese odluka o prestanku stanja nesreće na području općine Bosanska Krupa. Zahtjev za subvencioniranje troškova odvoza otpada podnosi se JKP „10. Juli“.

  • Subvencije iznosa redovne kamate poslovnim subjektima

Korisnik subvencije iznosa redovne kamate može biti poslovni subjekt čije je sjedište na teritoriji općine, kojem je zabranjeno ili otežano obavljanje djelatnosti aktima Federalnog i/ili Općinskog štaba civilne zaštite, koji ima pad prometa 20% i više u periodu 1.1. – 30.4.2020. godine u odnosu na isti period prošle godine i koji na dan 29.2.2020. godine nema dospjelih, a neizmirenih obaveza prema Općini po bilo kojem osnovu. Subvencija redovne kamate može se odobriti ukoliko je ugovor o kreditiranju zaključen od 1.2.2020. godine, ako je namjena kredita finansiranje obrtnih ili osnovnih sredstava, za likvidnost ili za refinansiranje kredita po navedenim osnovama, zatim ukoliko iznos kredita nije veći od 20.000,00 KM, te ukoliko rok otplate nije duži od dvije godine. Općina subvencionira cjelokupni iznos redovne kamate ako je nominalna kamatna stopa do 7% na ugovoreni iznos kredita. Ako je kamatna stopa veća od 7% na ugovoreni iznos kredita, uključujući i promjenjivu kamatnu stopu, Općina subvencionira redovnu kamatu obračunatu po stopi od 7% na ugovoreni iznos kredita, a preostalu razliku troškova kamate plaća korisnik subvencije. Isplata subvencije vrši se nakon dostavljanja dokaza da je korisnik subvencije izvršio uplate anuiteta prema davaocu kredita sa kojim ima zaključen ugovor. Korisnik subvencije dostavlja dokaze o uplatama anuiteta Službi za obrt, poljoprivredu i poduzetništvo mjesečno, ali ne kasnije od 15 dana od dana uplate anuiteta. Sredstva za subvencioniranje iznosa redovne kamate iz Budžeta općine Bosanska Krupa iznosit će 50.000 KM. Procjene govore da će se ovim sredstvima poslovnim subjektima iskreditirati oko 900.000 KM. Ovaj fond će se s obzirom na dozvoljen period otplate planirati i naredne dvije godine u Budžetu, a po potrebi se može povećavati. Za dodjelu subvencija raspisan je javni poziv koji traje do 31.12.2020. godine.

  • Program podrške subjektima male privrede zbog posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa - Dodjela jednokratne novčane pomoći licima kojima je u vrijeme trajanja stanja prirodne nesreće izazvane virusom Covid-19 prestao radni odnos

Općina Bosanska Krupa je dvadeset jednom privrednom subjektu za svakog radnika dodijelila po 800 KM kao refundaciju za platu tokom stanja prirodne nesreće proglašene zbog pandemije koronavirusa. Na javni poziv Općine Bosanska Krupa objavljen početkom jula javilo se trideset šest firmi od kojih je dvadeset jedna firma za ukupno četrdeset četiri radnika dobila sredstva. Poziv Općine Bosanska Krupa za dodjelu nepovratnih sredstava koja će se koristiti kao refundacija za isplaćene plaće za period 18. mart – 12. maj 2020. godine po svakom zaposlenom bio je namijenjen subjektima male privrede iz Bosanske Krupe, pravnim i fizičkim licima, kojima je naredbama štabova civilne zaštite bio zabranjen rad, a nisu ostvarili pomoć sa višeg nivoa vlasti.) Pravna i fizička lica nisu mogla ostvariti pravo na novčanu podršku za zaposlenike kojima je istekao ugovor o radu ili koji su sporazumno prekinuli radni odnos ili koji više ne rade kod poslodavca u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima, kao ni pravna i fizička lica koja su ostvarila pravo na novčanu podršku sa višeg nivoa vlasti. Zbog toga je od prijavljenih trideset šest firmi, pravo na sredstva ostvarila dvadeset jedna firma. Sredstva utrošena u ovu mjeru podrške iznose više od 35.000 KM.

  • Program javnih radova na području općine Bosanska Krupa "Javnim radom za zajednicu i čist okoliš"

U Bosanskoj Krupi su u toku javni radovi koji podrazumijevaju uređenje obala rijeka Une i Krušnice, izletišta Šujnovac, Velikih ada, te starogradskih tvrđava u Bosanskoj Krupi i Jezerskom. Radove obavlja 50-ak nezaposlenih lica kojima će Općina Bosanska Krupa po okončanju isplatiti naknadu u iznosu od 1.000,00 KM. Sječa i krčenje samoniklog granja i šiblja, uklanjanje i odvoz granja, prikupljanje otpadnog materijala, ručno čišćenje odvodnih jaraka na više lokacija, poslovi su na kojima su već angažirane nezaposlene osobe iz Bosanske Krupe. Program javnih radova na području općine Bosanska Krupa pod nazivom "Javnim radom za zajednicu i čist okoliš" inicirao je načelnik Armin Halitović, kako kaže, u želji da se uredi životni prostor Krupljana, gostiju, turista, a u isto vrijeme nezaposlenim osobama u vrijeme pandemije omogući zarada.

Osim sredstava za naknade, Općina Bosanska Krupa osigurava sredstva za ishranu, te materijalna sredstva za rad, odnosno opremu. Lica koja vrše javne radove Općina je odabrala putem javnog poziva. Jedini uslov za prijavu kandidata bio je da se nalaze na evidenciji nezaposlenih JU "Služba za zapošljavanje Unsko-sanskog kantona" Bihać, Biro rada BosanskaKrupa, odnosno da su radno sposobni.

U realizaciju programa, osim nezaposlenih lica, uključeni su i radnici Općine Bosanska Krupa i JKP "10. Juli", a podršku pružaju uposlenici ŠPD "Unsko-sanske šume" d.o.o. i članovi Kanu kluba "Kormoran" iz Bosanske Krupe.)

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti