Nova organizacija javnog gradskog prijevoza putnika u KS

11.09.2020. 11:37 / Izvor: Akta.ba
Nova organizacija javnog gradskog prijevoza putnika u KS

Novi model podrazumijeva povećan obim korištenja usluga javnog linijskog prijevoza putnika od strane učenika.

Za potrebe nastavka normalizacije organiziranja javnog linijskog prijevoza putnika na području Kantona Sarajevo, uz poštivanje svih higijensko-epidemioloških mjera u okolnostima opasnosti od širenja koronavirusa, formirana je Radna grupa sačinjena od predstavnika prijevoznika i Ministarstva saobraćaja KS koja je kreirala Instrukciju za organizovanje javnog linijskog prijevoza putnika na području KS.

Također, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS predložilo je novi model organiziranja nastavnog procesa od 14. septembra ove godine.

Novi model podrazumijeva povećan obim korištenja usluga javnog linijskog prijevoza putnika od strane učenika, čime se stvorila potreba za poboljšanim nivoom organiziranja javnog linijskog prijevoza u KS.

Na osnovu današnjeg zaključaka Radne grupe donesena Instrukcija definirala je:

-Rad javnog linijskog prijevoza putnika koji će se organizirati postupno u fazama, u skladu sa epidemiološkom slikom;

- Na bazi podataka o broju prevezenih putnika, kao i iskazanom interesu korisnika usluga, Ministarstvo saobraćaja KS će u saradnji sa prijevoznicima nastaviti proces normalizacije u javnom linijskom prijevozu putnika.

Uzevši u obzir preporuke Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine po pitanju javnog linijskog prijevoza putnika, prijevoznici GRAS i Centrotrans će uskladiti redove vožnje sa stvarnim potrebama: u terminima odlaska i povratka učenika, uzimajući u obzir da prva smjena započinje u 09:00, a druga smjena u 13:30 sati.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti