Novalić najavio još 100 miliona KM pomoći najpogođenijim sektorima

14.09.2020. 08:10 / Izvor: Fena
Novalić najavio još 100 miliona KM pomoći najpogođenijim sektorima

Novalić je naglasio da će još 100 miliona KM biti iskorišteno za pomoć najteže pogođenim sektorima poput turizma, ugostitsljstva, izvoza, prijevoza i aerodroma.

Premijer FBiH Fadil Novalić najavio je u intervjuu za Federalnu TV da će još 100 miliona KM biti iskorišteno za pomoć najteže pogođenim sektorima, zatim je istaknuo da je zahvajujući Vladinim mjerama od maja vraćeno 10.000 radnih mjesta te najavio usvajnje fiskalnih zakona za rasterećenje rada.

On je za FTV ocijenio da je stvaranje "Mini-Šengena" zemalja u regionu sa stanovišta ekonomije dobra ideja.

"Širenje tržišta je dobra stvar ali imamo prilično loša iskustva s CEFTA-om u kojoj svjedočimo nizu administrativnih zabrana pri protoku naših roba prema susjedima", rekao je Novalić.

Istakao je da će Vlada FBiH u ponedjeljak uplatiti avans za nabavku vakcina za koronavirus, koja je očekivana krajem septembra, ali je to pomjereno na kraj godine.

Novalić je precizirao da je planirana nabavka 800.000 doza pomenute vakcine.

Upitan o informacijama da je samo iskorišteno samo 19 posto sredstava koje je "Korona zakon" predvidio za pomoć privredi, Novalić je rekao da je taj podatak tačan jer je pomoć davana samo onima koji su imali pad poslovanja veći od 20 posto.

"Pokazalo se da nije bio tako veliki broj firmi koje su zabilježile takav pad u poslovanju", kazao je Novalić.

Pojasnio je da su tim zakonom preduzeća koja su imala pad oslobođena plaćanja akontacije za porez na dobit i dohodak, što je iznos od više stotina miliona KM, da su općinama oslobođena sredstva od Civilne zaštite, a kantonima je uplaćeno 200 miliona KM za borbu protiv zdravstvenih i ekonomskih efekata pandemije.

Novalić je naglasio da će još 100 miliona KM biti iskorišteno za pomoć najteže pogođenim sektorima poput turizma, ugostitsljstva, izvoza, prijevoza i aerodroma.

Dodao je da je formiran i Garancijski fond s ciljem stimuliranja komercijalnih banaka da kreditiraju privredu.

Novalić tvrdi da novo zaduženje kod MMF-a ne znači da Federacija ima problema s likvidnošću, budući da je udio duga FBiH u odnosu na BDP dvostruko manji nego u RS-u, više nego dvostruko manji nego u Srbiji, i više nego trostruko manji nego u Hrvatskoj.

Kada su u pitanju radnici koji su u vrijeme pandemije ostali bez posla, Novalić kaže da nema nikakve potrebe za manipulacijom i iznio je podatak da je  bez posla od 16. marta do danas ostalo  17.193 radnika. Međutim, zahvaljujući Vladinim mjerama od maja, vraćeno je 10.000 radnih mjesta. 

Ova vlada, kaže Novalić, kreator je najvećih reformi nakon rata. Ostali su fiskalni zakoni koji znače smanjenje opterećenja za rad. To je za poslodavce i radnike izuzetno važno. Još prije dvije godine su urađena dva zakona koji rasterećuju obaveze na štetu budžeta i Novalić se nada da je sada najbolje vrijeme da se usvoje i poslao je urgenciju Parlamentu da se usvoje najdalje do 15. oktobra.

Također je istaknuo i zakon o rekonstruktranju zdravstva, budući da je pandemija pokazala slabosti zdravstva, te zakon o fiskalnim sistemima i izbacili bi fiskalne kase iz pravnih subjekata - preduzeća.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti