Zastoj na izgradnji autoputa Sarajevo-Beograd

14.09.2020. 10:14 / Izvor: SRNA
Zastoj na izgradnji autoputa Sarajevo-Beograd

Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara BiH Vojin Mitrović rekao je da će uložiti sve napore da se ubrza izgradnja autoputa Sarajevo-Beograd.

Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara BiH Vojin Mitrović rekao je da će uložiti sve napore da se ubrza izgradnja autoputa Sarajevo-Beograd.

"Neosporan je interes da Sarajevo povežemo sa Beogradom. Razumijem da traje epidemija virusa korona, ali možemo barem završiti dio posla koji se odnosi na definisanje trase tog autoputa", rekao je Mitrović.

On je istakao da je na realizaciji projekta izgradnje ovog autoputa trenutno evidentan određeni zastoj, prije svega na dijelu od Brčkog prema Sarajevu, dodavši da je malo toga urađeno i kad je riječ o trasi od Sarajeva prema Višegradu i Vardištu.

Mitrović za "Nezavisne novine" rekao da je most "Bratoljub" koji spaja Bratunac i Ljuboviju već nekoliko godina završen i da stoji bez izgrađenog graničnog prelaza zbog čega, istakao je, nažalost, i nije mogao biti u funkciji, a sigurno je u interesu obje zeljme da ovaj granični prelaz zaživi.

"Kada govorimo o izgradnji graničnog prelaza na mostu 'Bratoljub' u Bratuncu, želim napomenuti da radovi idu dobrim tempom i da očekujem da će početkom naredne godine ovaj granični prelaz biti izgrađen i pušten u funkciju", rekao je Mitrović.

Kada je riječ o mostu na rijeci Savi u naselju Čatrnja, kod Gradiške, Mitrović je naveo da gradnja uglavnom ide zadovoljavajućom dinamikom, te dodao da se na gradilištima BiH i Hrvatske radi intenzivno i rezultati su vidljivi.

Govoreći o aktivnostima koje BiH sada sprovodi u vezi sa pitanjem predstojeće izgradnje jadransko-jonske magistrale, Mitrović je naveo da bi do kraja godine trebalo da bude poznato koja će trasa od pet ponuđenih biti izabrana za izgradnju buduće magistrale, koja svojim dijelom prolazi i kroz Srpsku, odnosno preko teritorije grada Trebinja, a za šta je neophodna i saglasnost FBiH, Hrvatske i Crne Gore.

Osvrćući se na transportni sektor, Mitrović je naveo da su definitivno svi pogođeni negativnim posljedicama pandemije virusa korona, istakavši da su ubjedljivo najteže posljedice trenutno u prevozu putnika, te da će se razgovarati o načinima pomoći ovom sektoru.

Kada je riječ o izmjenama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, Mitrović je istakao da se prijedlozima djeluje proaktivno kako bi u zakonu imali najbolja rješenja, te nastavili sa sprovođenjem međunarodnih konvencija, posebno Razvojnih ciljeva UN, dobre prakse i iskustava EU i zemalja u region.

On je naglasio da je krajnji cilj da se dobije sistem u kojem neće biti poginulih u saobraćajnim nezgodama na putevima u BiH.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti