Poziv Vladi ZDK na pravičnu raspodjelu sredstava iz RFI aranžmana s MMF-om

15.09.2020. 08:14 / Izvor: Akta.ba
Poziv Vladi ZDK na pravičnu raspodjelu sredstava iz RFI aranžmana s MMF-om

Shodno navedenim kriterijima Općini Zavidovići bi trebalo pripasti 3,1 milion KM.

Federalna Vlada na svojoj 232. sjednici, održanoj 29.07.2020. godine, donijela je Odluku o raspodjeli sredstava utvrđenih Budžetom Federacije Bosne i Hercegovine za 2020. godinu Federalnom ministarstvu finansija s pozicije „Tekući transferi drugim nivoima vlasti i fondovima – sredstva iz RFI aranžmana s MMF-om”.

Ovom Odlukom utvrđuje se raspodjela sredstava utvrđenih Budžetom Federacije Bosne i Hercegovine za 2020. godinu Federalnom ministarstvu finansija – „Tekući transferi drugim nivoima vlasti i fondovima – sredstva RFI aranžmana s MMF-om” u iznosu od 200.000.000 KM na ime dodjele finansijske pomoći budžetima kantona u sanaciji posljedica nastalih usljed proglašene pandemije COVID-19.

Navedenom Odlukom za Zeničko-dobojski kanton opredjeljena su sredstva u iznosu od 31.878.226 KM (15,94%).

Sredstva su raspoređena po kantonima na osnovu broja stanovnika.

Shodno tome pozivam Vladu Zeničko-dobojskog kantona da doznačena sredstva rasporedi po općinama po istom kriteriju iz razloga što će svi građani ravnomjerno učestvovati u otplati duga prema MMF-u. 

Razlog više je i što smo trenutno pri kraju građevinske sezone a dio sredstava, pored saniranja posljedica nastalih usljed pandemije koronavirusa, bi se iskoristio i za realizaciju određenih infrastrukturnih projekata, pomoć privredi u smislu stvaranja kvalitetnijih uslova za razvoj iste i drugo.

Shodno navedenim kriterijima Općini Zavidovići bi trebalo pripasti 3,1 milion KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti