Skupština KS u ponedjeljak o zajmu za nove tramvaje i zamjeni nekretnina

15.09.2020. 10:22 / Izvor: Akta.ba
Skupština KS u ponedjeljak o zajmu za nove tramvaje i zamjeni nekretnina

Zastupnici će raspravljati i o Prijedlogu odluke o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Projekt "Javni prevoz Sarajevo Dio 3".

Kolegij Skupštine Kantona Sarajevo dogovorio je da se naredna 29. radna sjednica Skupštine održi 28. septembra 2020. godine, sa početkom u 10:00 sati.

Kako je planirano, na samom početku zasjedanja, nakon zastupničkih pitanja i inicijativa, razmatrat će se prijedlozi zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima i Zakona o unutrašnjim poslovima Kantona Sarajevo, po hitnom postupku.

Na dnevnom redu naći će se i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obrazovanju odraslih.

Zastupnici će raspravljati i o Prijedlogu odluke o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Projekt "Javni prevoz Sarajevo Dio 3".

Napomenimo da je se to odnosi na obezbjeđenje državnog zajma za nabavku do 15 novih tramvaja, koji je dio Programskog okvira  Zelenih  gradova EBRD-a i identificiran  je
kao prioritetni  projekat  u Zelenom  akcionom planu Kantona Sarajevo.

Očekuje se da će Projekat doprinijeti uštedi energije od 30 posto i smanjiti lokalno  zagađenje  zraka smanjenjem NOx za 363 kg/godišnje  i PM10 za 62 kg/godišnje,  kao i smanjenjem emisije CO2 od 31 posto. Ne očekuje se otkup  zemljišta ili ekonomsko iseljavanje.

Dalje će biti razmatran i Prijedlog odluke o davanju saglasnosti za potpisivanje ugovora o zamjeni nekretnina između Kantona Sarajevo i Omerbašić Nurije, u skladu sa članom 23. Zakona o eksproprijaciji FBiH, radi izgradnje dvocijevnog tunela "Kobilja glava" - saobraćajnica I transverzala od granice sa Općinom Centar do kraja tunela u Vogošći.

Na ovoj sjednici zastupnici će analizirati i Prijedlog odluke o usvajanju "Bilansa energetskih potreba Kantona Sarajevo za 2020. godinu".

Zastupnici će razmotriti prijedloge 11 odluka o davanju saglasnosti na ugovore o kupovini stanova i to za: Amela Ajdinovića, Dženanu i Sadika Dautović, Larisu i Goricu Drinjaković, Benjamina Buzara, Kemala Plakala, Nedima i Nejru Čaušević, Jasmina Kepeša, Pašu Kahriman, Sanelu Mirvić, Salmira Kaplana, te Nadu Polunić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti