Savjet ministara ne može izvršiti presudu "Ališić i drugi" jer nije protiv BiH

15.09.2020. 13:24 / Izvor: SRNA
Savjet ministara ne može izvršiti presudu 'Ališić i drugi' jer nije protiv BiH

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija rekao je danas da je Savjet ministara spreman da pomogne građanima BiH koji nisu mogli da verifikuju svoju staru deviznu štednju.

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija rekao je danas da je Savjet ministara spreman da pomogne građanima BiH koji nisu mogli da verifikuju svoju staru deviznu štednju, ali da ne može da izvrši presudu Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Ališić i drugi" jer BiH nije tužena strana.

Odgovarajući na pitanje poslanika u Predstavničkom domu parlamenta BiH Jasmina Emrića u vezi sa presudom Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Ališić i drugi", kojom su Slovenija i Srbija obavezane da štedišama stare devizne štednje u tim zemljama izvrše isplate, Tegeltija je rekao da je BiH u skladu sa tim formirala ekspertsku grupu, koju su činile institucije zadužene za isplatu stare devizne štednje.

On je istakao da su Srbija i Slovenija donijele odgovarajuće propise i definisale proces verifikacije štednje, kako bi stara devizna štednja mogla biti isplaćena, a institucije u BiH su imale svoja zaduženja prema građanima.

"Kada je otpočeo proces verifikacije i isplate stare devizne štednje pojavljuje se problem za naše građane koji imaju staru deviznu štednju jer su došli u situaciju da ne mogu da je verifikuju", rekao je Tegeltija.

On je naveo da su građani, nakon što nisu mogli da dobiju dokumenta u BiH, a riječ je o štedišama iz Federacije BiH, ta sredstva uglavnom koristili u procesu privatizacije poslovnih prostora ili stanova.

"Zbog toga nisu mogli da izvrše verifikaciju na taj način i zbog toga Srbija i Slovenija nisu mogle da izvrše isplatu", pojasnio je Tegeltija.

On je podsjetio da je Evropski sud za ljudska prava obavijestio sve koji nisu ispunili prava za povrat stare devizne štednje da pokrenu sudski postupak prije nego što se ponovo obrate Sudu.

"To znači da će građani koji nisu uspjeli da verifikuju svoju staru deviznu štednju morati proći kroz proces koji će biti komplikovan i težak i na kraju će vjerovatno opet završiti na Evropskom sudu za ljudska prava", rekao je Tegeltija.

On je poručio da postoji institut za pružanje besplatne pravne pomoći u sporovima prema drugim državama, te da Savjet ministara ne može izvršiti presudu "Ališić i drugi", jer ona nije protiv BiH.

Tegeltija je podsjetio da je BiH isplatila ogroman iznos devizne štednje za građane koji su imali svoju štednju bankama u BiH.

"Bilo je mnogo presuda protiv BiH i sve te presude su izvršene. Mi smo spremni pomoći građanima, ali BiH nije tužena strana i ne može izvršiti presudu", napomenuo je Tegeltija. 

Foto: Fena

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti