Vlada ZDK isplatila prvu tranšu egzistencijalne naknade za maj

16.09.2020. 08:01 / Izvor: Akta.ba
Vlada ZDK isplatila prvu tranšu egzistencijalne naknade za maj

Radi se o završenih 2.350 predmeta koji su u ovom trenutku prošli kroz ISVDV informacioni sistem, a doznačeno je 370.000 KM.

Ministarstvo finansija Zeničko-dobojskog kantona doznačilo je prvu tranšu tzv. egzistencijalne naknade demobilisanim borcima mlađim od 57 godina. Radi se o završenih 2.350 predmeta koji su u ovom trenutku prošli kroz ISVDV informacioni sistem, a doznačeno je 370.000 KM.

Ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković zahvalan je pripadnicima boračke populacije za strpljenje, s obzirom na to da je ovo na neki način malo duže potrajalo.

"Mi smo to i očekivali jer smo uredbu donijeli u vrijeme pandemije. To je mukotrpan posao i za općinske službe koje su prvostepeni organ, kao i za Ministarstvo", rekao je.

Apelirao je na općinske službe za boračko-invalidsku zaštitu da što prije završe obradu zahtjeva da bi resorno ministarstvo što prije realiziralo isplatu naknada. Zahvalio je premijeru ZDK Mirzi Ganiću i ministru finansija Josipu Lovriću što su pokazali da je implementacija boračkih projekata prioritet i da imaju iskren odnos prema boračkoj populaciji. Najavio je da će uskoro biti realizirana isplata naknade za juni, a ubrzo i za juli i august.

"Dosad imamo oko 4.600 zahtjeva demobilisanih boraca mlađih od 57 godina za ostvarivanje prava na egzistencijalnu naknadu. Taj broj se povećava svaki mjesec, tako da bi broj zahtjeva u konačnici mogao iznositi oko 5.000", rekao je Čolaković.

Naglasio je da je u Budžetu planirano pet miliona KM za isplatu naknade od maja do kraja godine. Dodaje da će korisnici koji dosad nisu uvedeni u sistem, a ispunjavaju uslove, naknadu dobiti retroaktivno.

"Nismo mogli čekati neke općine, koje nisu završile proceduru. Ponovo apelujem da ubrzaju postupak da  bismo mogli ići sa plaćanjem", rekao je Čolaković. Precizirao je da je procentualno najmanji broj zahtjeva obrađen u Zenici, gdje je završeno 100 od ukupno 1.000 podnesenih zahtjeva, a s obradom zahtjeva kasni i resorna služba u Maglaju, kazao je.

Borci mlađi od 57 godina pravo na egzistencijalnu naknadu ostvaruju u kantonima, a stariji od 57 godina s nivoa Federacije BiH. Pravo na naknadu imaju nezaposleni branitelji koji su, od aprila 1992. do decembra 1995. u redovima Oružanih snaga BiH proveli najmanje 24 mjeseca odnosno 12 mjeseci ako su postali branitelji kao maloljetnici ili šest mjeseci po sticanju punoljetstva.

Kako Press služba ZDK navodi u saopćenju za javnost, uslov je da se na evidenciji biroa nalaze najmanje 12 mjeseci ili da su radno nesposobni ili da primaju penziju u iznosu 50 posto minimalne penzije isplaćene u decembru 2019. godine te da primanja porodičnog domaćinstva ne prelaze iznos prosječne neto plate u tom kantonu za 2019. godinu.

"Iznos naknade utvrđuje se množenjem osnovice u iznosu od 4 KM sa brojem mjeseci provedenih u OSBiH", navodi se.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti