Košarac i Satler razgovarali o izvozu crvenog mesa u EU

18.09.2020. 07:36 / Izvor: Akta.ba
Košarac i Satler razgovarali o izvozu crvenog mesa u EU

Sastanku je prisustvovao i direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je jučer u Sarajevu sa šefom Delegacije EU u BiH i specijalnim predstavnikom EU u BiH Johanom Satlerom (Johann Sattler) o mogućnosti izvoza crvenog mesa iz BiH u EU.

Sastanku je prisustvovao i direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba.

Sastanak u zgradi Delegacije EU u BiH uslijedio je nakon što je 7. septembra 2020. godine Kancelarija za veterinarstvo BiH u saradnji sa Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH dostavila Evropskoj komisiji odgovor na upitnik o izvozu crvenog mesa iz BiH u EU.

Ambasador Satler pozdravio je ispunjavanje upitnika za izvoz crvenog mesa u EU, a kojeg je Evropska komisija dostavila BiH prije dvije godine, te istakao da je to dobar početak za dalje aktivnosti. Informisao je ministra Košarca da je Evropska komisija dostavila 14 dodatnih pitanja u vezi sa izvozom crvenog mesa, te izrazio očekivanje da će nadležne institucije u BiH u što skorijem roku dostaviti adekvatne odgovore.

Ministar Košarac izrazio je nadu da će i institucije EU biti agilne, nakon što BiH odgovori na dodatna pitanja iz upitnika za izvoz crvenog mesa.

Ministar Košarac i ambasador Satler razmijenili su mišljenja i o mogućnosti izvoza konzumnih jaja iz BiH na tržište zemalja članica EU. Istaknuto je da je potrebno poboljšati realizaciju plana kontrole salmonele za BiH, te je ministar Košarac najavio da će u narednom periodu održati sastanak sa nadležnim institucijama iz Republike Srpske i Federacije BiH kako bi se razgovaralo o službenim kontrolama u cilju efikasnog rješavanja ovog problema.

Ambasador Satler naglasio je i važnost skorog usvajanja strateškog okvira za turizam, kao jednog od najviše pogođenih sektora uslijed posljedica pandemije Covid-19, saopćeno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti