OIEiEK obustavlja proces zaključivanja predugovora za otkup električne energije

18.09.2020. 08:38 / Izvor: Akta.ba
OIEiEK obustavlja proces zaključivanja predugovora za otkup električne energije

Operator za OIEiEK je obavezan i da, u roku od sedam dana, sva do sada izdata rješenja o mikroproizvodačima, dostavi Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije.

Vlada Federacije BiH usvojila je informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o radu Operatora za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju (OIEiEK) u vezi sa izdavanjem rješenja mikroproizvodačima iz obnovljivih izvora energije.

Ovaj operator je zadužen da obustavi postupke zaključivanja predugovora za otkup električne energije po garantovanim otkupnim cijenama s potencijalnim privilegovanim proizvođačima, zaključivanja ugovora za otkup električne energije po garantovanim otkupnim cijenama s privilegovanim proizvodačima, zaključivanja ugovora za otkup električne energije s mikroproizvodačima, osim za postrojenja u probnom radu, do 30.11.2020. godine.

Operator za OIEiEK je obavezan i da, u roku od sedam dana, sva do sada izdata rješenja o mikroproizvodačima, kao i sve eventualno sklopljene ugovore potpisane na osnovu rješenja koje je donio, dostavi Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i Regulatorna komisija za energiju u Federaciji BiH su zaduženi da obave uvid i analizu ovih dokumenata, te da o tome informišu Vladu Federacije BiH, s prijedlogom mjera za daljnje postupanje, a Operator za OIEiEK da ažurira podatke na svojoj internet stranici.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti