Bez izgradnji brana i hidroelektrana u opštini Istočno Novo Sarajevo

18.09.2020. 11:27 / Izvor: Akta.ba
Bez izgradnji brana i hidroelektrana u opštini Istočno Novo Sarajevo

Načelnik je obećao da će i sam poslati komunalnu policiju na lice mjesta te napisti dopis inspekciji kako bi podržao Zahtjev za inspekcijskim nadzorom koji je prethodno poslao Aarhus centar.

Nakon opštine Sokolac Deklaraciju "Opštine bez brana" potpisao je i Ljubiša Ćosić, načelnik Opštine Istočno Novo Sarajevo, obavezavši se da neće izdati nikakvu koncesiju, dozvolu ili preporuku za izgradnju brane ili hidroelektrane na njihovoj teritoriji bez konsultacija sa građanima.

Prošle sedmice su predstavnice Aarhus centra iz Sarajeva, ispred Koalicije za zaštitu rijeka BiH, posjetile načelnika i tom prilikom predstavile problematiku male hidroelektrane "Podivič" na Kasindolskoj rijeci. Posebnu pažnju su skrenule na problematiku pristupnog puta koji nije izgrađen u skladu sa projektnom dokumentacijom.

Načelnik je obećao da će i sam poslati komunalnu policiju na lice mjesta te napisti dopis inspekciji kako bi podržao Zahtjev za inspekcijskim nadzorom koji je prethodno poslao Aarhus centar.

Uočivši negativni rezultat koji je mala hidroelektrana "Podivič" ostavila na Kasindolsku rijeku, Opština Istočno Novo Sarajevo je izrazila podršku za obustavljanje gradnje mHE "Samar" i mHE "Slapi", iako je na početku podržala ovaj projekat i dala pozitivno mišljenje.

"Zaista je pohvalno primjetiti da su eminentni predstavnici različitih institucija u opštinama, a i grada Istočno Sarajevo, poput gosp. Miroslava Lučića, voljni podržati moratorijm na mHE. Ovakva podrška  predstavlja  snažnu poruku da moratorijum na mHE u Republici Srpskoj mora biti na listi političkih prioriteta", izjavila je Emina Veljović, izvršna direktorica Aarhus centra u BiH.

Deklaracija "Opštine bez brana" dio je aktivnosti koje zajedno implementiraju Arnika (Češka), Koalicija za zaštitu rijeka BiH i Centar za životnu sredinu uz finansiranje Evropske unije i Programa za promociju tranzicije Češke Republike. Zasnovana je na "Deklaraciji o zaštiti rijeka Zapadnog Balkana" koja je donesena prošle godine na međunarodnoj konferenciji održanoj u Sarajevu.

Sve opštine u BiH imaju mogućnost da se pridruže inicijativi "Opštine bez brana" a dodatne informacije dostupne su putem maila: koalicijazazastiturijekabih@gmail.com.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti