Komora sanitarnih inžinjera FBiH - Fokusirati snage na već postojeći kadar

23.09.2020. 08:13 / Izvor: Fena
Komora sanitarnih inžinjera FBiH - Fokusirati snage na već postojeći kadar

U saopćenju dodaju da je novonastala situacija veliki izazov za ionako ograničen zdravstveni kadar Federacije BiH.

U teškim i neizvjesnim vremenima borbe protiv pandemije COVID-19 imali smo priliku suočiti se s nedostatkom kako tehnike i opreme tako i kadra potrebnog u borbi protiv ove nepoznate pošasti - navode iz Komore sanitarnih inžinjera Federacije BiH.

U saopćenju dodaju da je novonastala situacija veliki izazov za ionako ograničen zdravstveni kadar Federacije BiH, te kantona, gradova i općina i da nema vremena za improvizacije.

"Zato pozivamo, kao zakonski i svaki drugi autoritet za uređenje zdravstva i vođenje zdravstvenih politika na svom području, da u skladu sa zakonom i zakonskim ovlaštenjima planirate popunjavanje zdravstvenih kapaciteta već postojećim i za to visoko obrazovanim kadrovima, diplomiranim sanitarnim inžinjerima, odnosno odgovarajućim ekvivalentima u skladu sa bolonjskim principom obrazovanja", navode iz Komore sanitarnih inžinjera FBiH.

Napominju da je dobro poznat nedostatak visoko obrazovanih kadrova na svim nivoima zdravstvene zaštite, a u ovoj situaciji naročito doktora medicine specijalista epidemiologije.

"Znajući da spomenuta specijalizacija traje tri godine smatramo da nijedan nivo uređenja naše države nema toliko vremena na raspolaganju da “čeka” borce na novootvorenom frontu protiv COVID-19, nego moramo naše snage fokusirati na već postojeći kadar", ističu iz Komore na čijem je čelu Edib Rizvo.

Dodaju da su apsolutno spremni i obrazovani da se suoče sa svim izazovima pandemije COVID-19 na najstručniji i najodgovorniji način i da su svoj doprinos spremni dati odmah.

"Zato vas molimo da pokrenete administrativne i druge procedure kako bi sve ustanove odgovorne za upravljanje ovom krizom aktivirale svoje kapacitete za angažovanje diplomiranih sanitarnih inžinjera, odnosno odgovarajućih ekvivalenata u skladu sa bolonjskim principom obrazovanja, na način i u obimu u kojem je to moguće", navodi se.

Ovaj dopis je poslan svim kantonalnim ministarstvima zdravstva i vladama kantona - saopćili su iz Komore sanitarnih inžinjera FBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti