Pročitajte upustvo za postepeno ublažavanje mjera u ugostiteljskim objektima RS

23.09.2020. 08:30 / Izvor: Akta.ba
Pročitajte upustvo za postepeno ublažavanje mjera u ugostiteljskim objektima RS

Zabranjeno je da se gosti zadržavaju za šankom.

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske objavio je Uputstvo za postepeno ublažavanje mjera u ugostiteljskim objektima.

Između ostalog, navodi se da poslodavci trebaju poštovati dobre higijenske prakse i već utvrđene standarde koji se primjenjuju na njihovo područje rada.

Neophodno je da vode evidenciju o poštovanju preporuka i o zdravstvenom stanju zaposlenih na licu mjesta za svaki radni dan.

Na ulazu u objekat neophodno je postaviti jasne i vidlјive poruke u vezi sa obavezom nošenja lične zaštitne opreme (maski), poštovanja preporučene fizičke distance i načinom postupanja u objektu.

Takođe, na ulazu u svaki ugostitelјski objekat, na vidno mjesto je obavezno postaviti plakat koji je priložen uz ovo uputstvo, a koji sadrži podatke o maksimalnom dozvolјenom broju osoba koje mogu istovremeno boraviti unutar zatvorenog prostora u objektu, kao i u otvorenom prostoru objekta (bašti).

Na ulazu, na pultovima za plaćanje usluga, u radnom prostoru, u predulazu ili na izlazu iz toaleta potrebno je na raspolaganje staviti dozatore sa dezinfekcionim sredstvom (na bazi alkohola u koncentraciji ne manjoj od 70 posto) i uputstvo za pravilnu dezinfekciju ruku.

Sjedeća mjesta u prostoru objekta rasporediti tako da je omogućena fizička udalјenost od dva metra između osoba koje sjede za različitim stolovima.

Za jednim stolom dozvolјeno je da sjede najviše četiri osobe (razmak između osoba koje sjede za jednim stolom ne manji od jednog metra).

Za svaki sto (za kojem maksimalno mogu sjediti četiri osobe) se mora obezbijediti najmanje 10m2 prostora.

Zabranjeno je da se gosti zadržavaju za šankom.

U objektu je poželјno izvršiti označavanje kretanja posjetioca objekta, tako da se izbjegne ukrštanje njihovog kretanja.

Piće i hranu treba platiti na mjestu koje je odvojeno od mjesta za izdavanje/preuzimanja narudžbe: jedna osoba preuzima narudžbu i naplaćuje, a druga izdaje naručeno.

Ukoliko to nije moguće organizovati, zaposleni moraju obavezno između naplate i izdavanja narudžbe oprati ili dezinfikovati ruke i dezinfikovati pult na kome se vrši istovremeno naplata i izdavanje narudžbe.

Konobar može obaviti naplatu i dok gost sjedi za stolom.

Za vrijeme prisustva lјudi u prostorijama, potrebna je stalna ventilacija dovodom vanjskog svježeg vazduha uz maksimalni mogući protok vazduha. Neophodno je obezbijediti adekvatnu prirodnu ventilaciju.

Ne koristiti klima uređaje.

U toaletima sa mehaničkom ventilacijom, ventilacija mora raditi 24/7, pod vakumom, kako bi se spriječio prijenos fekalno-oralnim putem.

Otvaranje prozora u toaletima sa mehaničkom ili pasivnom ventilacijom mora se izbjegavati, jer to može uzrokovati da vazduh iz toaleta prođe u druge prostorije.

Korisnici WC-a trebaju biti upućeni da ispiraju WC-a školјke s pokloplјenim poklopcem kako bi spriječili raspršivanje kaplјica prilikom ispiranja WC-a školјke.

Posuđe, pribor za jelo i ostali pribor koji koriste klijenti/posjetioci se trebaju prati mašinskim putem na temperaturi većoj od 80 stepeni C. Ukoliko se posuđe i pribor peru ručno, neophodno ih je potopiti u rastvor deterdženta i vode temperature preko 60 stepeni C, a nakon toga dobro isprati.

Poželјno je korištenje jednokratnih čaša i drugog posuđa.

Izbaciti iz upotrebe posluživanje gostiju iz posuda za zajedničku upotrebu (kečapa, senfa, soseva, ulјa, slanika, šećera, čajeva i sl.), kao i samousluživanje priborom iz zajedničkih gondola.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti