U planu izgradnja centra za radioterapiju u BiH

23.09.2020. 14:45 / Izvor: Akta.ba
U planu izgradnja centra za radioterapiju u BiH

Tokom razgovora, ministrica je kazala da očekuje da u 2022. godini Bosna i Hercegovina postane član Odbora IAEA.

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković je 22. septembra 2020. godine u Beču razgovarala sa generalnim direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaelom Marianom Grossijem.

Ministrica Turković je tokom razgovora sa generalnim direktorom Grossijem izrazila podršku projektu ZODIAC (Zoonotic Disease Integrated Action), koji je pokrenut u junu 2020. godine, kako bi se pomoglo zemljama u sprečavanju epidemija izazvanih bakterijama, parazitima, gljivicama ili virusima, koji potiču od životinja i mogu se prenositi na ljude.

Tokom razgovora, ministrica je kazala da očekuje da u 2022. godini Bosna i Hercegovina postane član Odbora IAEA. Izrazila je duboku zahvalnost za opremu za testiranje na COVID-19, koja je dostavljena kliničkim centrima u Sarajevu i Banja Luci, te zatražila podršku IAEA za izgradnju centara za radioterapiju u Bosni i Hercegovini.

Podsjetila je generalnog direktora na pitanje Trgovske gore. Iako je bh. strana svjesna stava IAEA o nemiješanju u bilateralne odnose ipak bi, kako je kazala, posebno cijenila ako bi IAEA pružila pomoć u postavljanju standarda za vođenje ovog procesa.

Generalni direktor Grossi je kazao da je IAEA spremna za nastavak saradnje sa Bosnom i Hercegovinom i jačanje postojećih odnosa, te dodao da će Međunarodna agencija za atomsku energiju obezbijediti instrumente za radioterapiju i prenošenje znanja i iskustva.

Kada je u pitanju Trgovska gora, naglasio je da bezbjednosni standardi postoje i IAEA može ponuditi profesionalno uključivanje u saslušanja i shvatanje zabrinutosti, a potom može ponuditi tehnička rješenja i stručnu pomoć.

Navedeno je da IAEA ne može ponuditi posredovanje, ali da može ponuditi da razgovaraju sa objema stranama, kako bi i jedni i drugi shvatili cjelokupne okolnosti. Tehnički dijalog bi bio poželjan i IAEA podržava obje strane da se uključe u proces, kako bi došli do zaključaka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti