Raspisan novi tender o podjeli i montaži 100 Fikretovih respiratora

26.09.2020. 08:39 / Izvor: Avaz.ba
Raspisan novi tender o podjeli i montaži 100 Fikretovih respiratora

Federalna uprava civilne zaštite (FUZC) objavila je u srijedu, 23. septembra početkom novi tender za montiranje.

Federalna uprava civilne zaštite (FUZC) objavila je u srijedu, 23. septembra početkom novi tender za montiranje - verifikaciju, servis i transport stotinu respiratora koji su nabavljeni posredstvom firme “Srebrena malina” iz Kine u BiH. 

Ovim je potvrđeno nedavno pisanje "Avaza" da će ići novi, ali izmijenjeni tender. Tender je raspisan 23. septembra i radi se o kako je navedeno, "pregovaračkom postupku bez objave obavještenja". Razlog za raspisivanje novog tendera jeste taj što se na prvobitni, koji je bio s obavještenjem, nije prijavila nijedna firma.

Vrijednost ugovora koji se odnosi na montiranje i postavljanje procijenjena je na 175.500 maraka. Na raspisani tender od 18. augusta je stigla samo jedna prijava, i to za LOT 1, i tiče se verifikacije uređaja. Bez montaže, respiratori ne mogu biti podijeljeni medicinskim ustanovama. Oni već pet mjeseci stoje u skladištu jedne privatne firme u Rajlovcu.

Inače, trakavica s podjelom respiratora traje mjesecima, još od aprila. U nabavku uređaja plaćenih 10,5 milijuna KM uključilo se Tužiteljstvo BiH, a već mjesecima su pod istragom federalni premijer Fadil Novalić, suspendirani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak, vlasnik „Srebrene maline“ Fikret Hodžić i direktor Agencije za lijekove Aleksandar Zolak.

U ovom predmetu ispitano je više od 30 svjedoka, a pitanje je dana kada će biti podignuta optužnica. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti