Proizvodnja lješnika u ekspanziji

01.10.2020. 10:26 / Izvor: Glas Srpske
Proizvodnja lješnika u ekspanziji

Šansu u uzgoju koštunjavog voća prepoznali su i u teslićkom preduzeću Slav komerc, koje lješnik uzgaja na oko dva hektara.

Proizvodnja lješnika u Srpskoj dobija sve više na značaju, o čemu svjedoče podaci da se pod ovom kulturom nalazi stotine hektara oranica, sa kojih plodovi stižu i do evropske trpeze.

Najvećom proizvodnjom ove biljne kulture može da se pohvali Derventa, gdje se lješnik uzgaja na oko 280 hektara.

Tehnolog proizvodnje lješnika u derventskom preduzeću “Eko Posavina” Branislav Čokić ističe za “Glas Srpske” da lješnik uzgajaju na 175 hektara, te da je u toku berba prvih plodova na oko 20 hektara, gdje je lješnik zasađen prije sedam godina.

"Zadovoljni smo prinosom, iako su zasadi pretrpjeli štetu od proljećnog grada. Prinosi se kreću tri do četiri kilograma po grmu, odnosno tonu do 1,5 tona po hektaru", rekao je Čokić, naglasivši da je plan ovog preduzeća da površine pod lješnikom dostignu 500 hektara.

Čokić je istakao da su ove godine realizacijom jednog projekta nabavili mašinu za prijem, prečišćavanje i sušenje lješnika u ljusci, koji pakuju i plasiraju u sestrinsku firmu u Hrvatsku. 

"Prema podacima iz opštine, u Derventi je oko 280 hektara zasađeno lješnikom, od čega je na oko 50 hektara zasad naših kooperanata", kazao je Čokić, dodavši da na plantažama ovog preduzeća dominira rimska sorta lješnika.

On je dodao da imaju podršku opštine, koja je prije sedam godina u Pravilnik o podsticajima uvrstila i lješnik, a osim toga, kroz kapitalne investicije dobijaju podršku i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Šansu u uzgoju koštunjavog voća prepoznali su i u teslićkom preduzeću “Slav komerc”, koje lješnik uzgaja na oko dva hektara.

"Zasad smo podigli prije osam godina. Prinos se kreće oko 1,5 tona po hektaru. Prije pandemije virusa korona cijedili smo lješnik i kvalitetno ulje izvozili u Sloveniju. Zbog virusa to je stalo, ali se nadamo da će evropsko tržište ponovo biti otvoreno za naše proizvode. Za litar ulja potrebno je od dva i po do tri kilograma plodova", rekao je direktor ovog preduzeća Veselin Savić, dodavši da se ulje od lješnika koristi za ishranu, ali i kao kozmetički preparat.

Izvoz i uvoz

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, za osam mjeseci ove godine BiH je izvezla 32.564 kilograma lješnika vrijednosti 447.740 maraka, dok je u istom periodu lani u inostranstvo plasirala 21.051 kilogram vrijednosti 256.739 KM. Za osam mjeseci ove godine u BiH je uvezeno 151.463 kilograma lješnika vrijednosti 1,92 miliona KM, dok je u istom periodu lani stiglo 111.642 kilograma vrijednosti 1,27 miliona KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti