Sindikati BH Telecoma i HT Mostar najavili štrajk zbog kolektivnog ugovora

02.10.2020. 07:39 / Izvor: Akta.ba
Sindikati BH Telecoma i HT Mostar najavili štrajk zbog kolektivnog ugovora

Sindikati BH Telecoma i HT Mostar najavili su da će organizovati štrajk zbog odbijanja Vlade FBiH da produži Granski kolektivni ugovor.

Sindikati BH Telecoma i HT Mostar najavili su da će organizovati štrajk zbog odbijanja Vlade FBiH da produži Granski kolektivni ugovor za područje telekomunikacija u FBiH.

Navedeno je da je prethodni granski kolektivni ugovor istekao 9. jula 2020., te su od tog datuma na snazi produžene mjere primjene odredbi GKU koje istječu 9. oktobra 2020. Nakon tog datuma radnici u te dvije kompanije će ostati bez zaštite koju im daje Granski kolektivni ugovor, te se time otvara mogućnost da Uprave kompanija svojim odlukama kroz Pravilnike o radu samostalno odlučuju o pravima radnika.

Iz sindikata ističu da neusvajanjem Odluke o potpisivanju Granskog kolektivnog ugovora za područje telekomunikacija u FBiH, predstavnici Vlade FBiH žele dovesti do prestanka važenja i primjene postojećeg Granskog kolektivnog ugovora, te na taj način dovesti u neizvjesnost oko 5.000 radnika u tim preduzećima i uskratiti im mogućnost da kroz granski kolektivni ugovor imaju zaštitu kao kolege iz ostalih javnih poduzeća.

Posebno zabrinjavajućom smatraju činjenicu da je u prethodnim mjesecima Vlada FBiH produžila važenje granskih kolektivnih ugovora za sve oblasti u okviru svoje nadležnosti (javna uprava, elektroenergetika, poštanski saobraćaj, oblast rudarstva, policija, zdravstvo, željeznički saobraćaj), ali "uporno odugovlači zaključenje GKU za radnike dvije pomenute kompanije", saopćeno je iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti