Ministrica Turković i Sultan Al-Khater razmijenili instrumente ratifikacije

03.10.2020. 08:18 / Izvor: Akta.ba
Ministrica Turković i Sultan Al-Khater razmijenili instrumente ratifikacije

Vijeće ministara i Vlada Katara su se usaglasile i da će radnicima i stručnjacima u području zdravstva omogućiti sticanje visokoobrazovne diplome putem usavršavanja i primanja na medicinske fakultete.

Ministrica Turković razmijenila je 2. oktobra 2020. godine s katarskim ambasadorom Al-Khaterom instrumente ratifikacije za Memorandum o razumijevanju između Vijeća ministara BiH i Vlade Države Katar o saradnji u oblasti zdravstva, proizvodnje lijekova i zapošljavanja zdravstvenih radnika.

Činom razmjene instrumenata ratifikacije, dakle današnjim danom, predmetni Memorandum je stupio na snagu.

Memorandum predviđa saradnju u svim značajnim oblastima zdravstva, proizvodnje lijekova i zapošljavanja zdravstvenih radnika na osnovu ravnopravnosti i zajedničkog interesa.

Predviđena je saradnja između institucija i pojedinaca u obje zemlje u oblasti medicinske nauke i javnog zdravstva, ali i zajedničke aktivnosti u saradnji sa međunarodnim zdravstvenim institucijama, uključujući i Svjetsku zdravstvenu organizaciju.

Memorandum podrazumijeva i zajednička istraživanja u području zdravstva, integracije informacijskih sistema zdravstva, razmjene naučnika i stručnjaka, te omogućavanje usavršavanja i organizovanje predavanja i konferencija.

Vijeće ministara i Vlada Katara su se usaglasile i da će radnicima i stručnjacima u području zdravstva omogućiti sticanje visokoobrazovne diplome putem usavršavanja i primanja na medicinske fakultete.

Ovaj Memorandum je potpisan u Dohi 2018. godine, a Bosna i Hercegovina i Država Katar će osnovati Zajednički odbor, kako bi se osigurao adekvatan nadzor i koordinacija propisanih aktivnosti.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti