Vlada FBiH: Finansijska podrška za pet sektora najviše pogođenih pandemijom

05.10.2020. 14:01 / Izvor: SRNA
Vlada FBiH: Finansijska podrška za pet sektora najviše pogođenih pandemijom

Fadil Novalić, izjavio je danas da će federalna Vlada podržati pet sektora najviše pogođenih pandemijom virusa korona radi očuvanja radnih mjesta i likvidnosti preduzeća.

Premijer Federacije BiH /FBiH/ Fadil Novalić izjavio je danas da će federalna Vlada podržati pet sektora najviše pogođenih pandemijom virusa korona radi očuvanja radnih mjesta i likvidnosti preduzeća.

Novalić je nakon sastanka sa predstavnicima poslodavaca istakao da će Vlada FBiH nastaviti da podržava zdravstvo, koje je državni sektor, a podrška će biti usmjerena i ka turizmu, koji je imao najveći pad, izvoznicima, poljoprivredi, te transportu, za koji je rekao da je pretrpio veliku devastaciju.

"Svi će imati jednak pristup sredstvima i moraće ih opravdati", rekao je Novalić na konferenciji za novinare.

On očekuje da će ovaj program podrške biti realizovan do kraja oktobra ili polovine novembra.

Rasim Bajrović, iz udruženja hotelijera, naveo je da je riječ o očekivanoj pomoći turističkom sektoru.

"Kad poredimo prihode sa prošlom godinom, u ovoj godini oni su pali za 94 do 95 odsto", istakao je Bajrović, koji se nada da će od aprila iduće godine krenuti oporavak turizma.

Safudin Čengić rekao je u ime Udruženja poslodavaca da je ova odluka Vlade izuzetno važna za sve grane privrede koje su zabilježile ogroman pad u proteklim mjesecima.

"Očekujemo da ovo bude što prije jer su sredstva potrebna za održavanje likvidnosti privrednih subjekata i radnih mjesta. Očekujem da ovaj primjer Vlade FBiH slijede i kantoni kako bi mogli normalno funkcionisati", zaključio je Čengić. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti