Ganić: Vlada ZDK-a učinila sve da ublaži posljedice pandemije u privredi

07.10.2020. 08:15 / Izvor: Akta.ba
Ganić: Vlada ZDK-a učinila sve da ublaži posljedice pandemije u privredi

Istaknuto je da je pad industrijske proizvodnje i BDP-a zabilježen u čitavoj FBiH i BiH.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Mirza Ganić na poziv UO Privredne komore ZDK, učestvovao je u radu 6. sjednice ovog tijela, na kojoj je sagledana trenutna situacija u privredi, kao i mogući modaliteti prevladavanja posljedica krize izazvane pandemijom virusa COVID-19.

Direktorica PK ZDK Diana Babić iznijela je podatak da privreda u ovom kantonu bilježi negativne trendove, te da je u prvom polugodištu došlo do pada industrijske proizvodnje i izvoza, kao i trgovinske razmjene, a dugogodišnju lidersku poziciju ZDK-a u vanjskotrgovinskoj razmjeni FBiH i BiH preuzeo je Tuzlanski kanton, saopćeno je iz Press službe ZDK-a.

"Svi ovi pokazatelji zavise od toga koliko će kriza trajati i kada ćemo iz nje izaći, uz napomenu da, na osnovu stalnih kontakata sa kompanijama iz ZDK, mislim da smo svijetao primjer kako se boriti i iznaći najbolje modalitete da se izađe iz krize. Doista se nadam da ćemo snagom sinergije, koju je kanton do sada pokazao svojim mjerama, biti kanton koji će iz krize izaći sa najmanje štete po privredu", rekla je Babić.

Istaknuto je da je pad industrijske proizvodnje i BDP-a zabilježen u čitavoj FBiH i BiH, a ništa bolje nije ni u drugim zemljama, posebno susjednoj Hrvatskoj koja je osjetila drastičan pad zbog turizma.

"Tamo gdje su jake proizvodne grane, a takav je ZDK, takve industrije su fleksibilnije i agilnije i mogu da lakše podnesu udare. Da li je država mogla reagovati bolje, mislim da jeste, ali je činjenica da se ova situacija prvi put dešava svima i da smo morali da se bavimo i zdravstvenim i ekonomskim aspektom krize. Činjenica je da je neizvjesnost riječ koja opisuje trenutnu situaciju", rekao je Mahmut Galijašević, član UO i direktor Mann+Hummel Tešanj.

Premijer Ganić je pohvalio saradnju Vlade i Privredne komore koju podržava kroz brojne zajedničke projekte, a najnoviji je izrada privredne karte ZDK-a koji se realizuje u saradnji s Ministarstvom za privredu. Naglasio je da je Vlada učinila sve što je u njenoj moći da ublaži posljedice pandemije u privredi.

"Najvažnije mjera bila je subvencija polovine plata za mart i april, čime smo amortizovali punjenje budžeta i fondova, zajedno sa mjerama Vlade FBiH. Da nije bilo tih uplata budžet i privreda bi bili u još većem problemu", rekao je Ganić.

Posebno je istakao mjere aktivnog zapošljavanja, prekvalifikacije i edukacije radne snage, koje realizuju ova vlada i Privredna komora i koji je u završnoj fazi, a pokazao je dobre rezultate, saopćeno je iz Press službe ZDK-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti