Farma Spreča svoje prvo bioplinsko postrojenje pušta u rad naredne godine

07.10.2020. 08:21 / Izvor: Akta.ba
Farma Spreča svoje prvo bioplinsko postrojenje pušta u rad naredne godine

Farma Spreča je prva farma u Federaciji BiH na kojoj se gradi bioplinsko postrojenje.

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo posjetila je jučer farmu Spreča u Kalesiji, gdje je razgovarala s vlasnikom Nedimom Čauševićem i direktorom Adinom Fakićem, te izvršnom direktoricom Razvojne banke FBiH Mersihom Slipičević.

Farma Spreča je prva farma u Federaciji BiH na kojoj se gradi bioplinsko postrojenje koje će naredne godine biti pušteno u rad. Ova farma dobila je energetsku dozvolu za izgradnju postrojenja i prva je elektrana koja će kao primarni izvor energije koristiti bioplin proizvoden od otpada s farme.

Bioplinska postrojenja i proizvodnja energije iz bioplina je veoma značajan projekat u BiH sa aspekta implementacije Direktive 2009/28/EC, kojom je za Bosnu i Hercegovinu utvrđen obavezujući cilj od 40 posto udjela obnovljivih izvora energije (OIE) u finalnoj potrošnji energije.

Naglašena je i važnost postojanja ovakvog postrojenja i njegov uticaj na smanjenje zagađenja, kao i pozitivni efekti u očuvanju i zaštiti životne sredine i vodnih tokova, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti