Đokić: RS prva definisala pitanje upotrebe električnih vozila

07.10.2020. 09:01 / Izvor: Akta.ba
Đokić: RS prva definisala pitanje upotrebe električnih vozila

Ministar je rekao da je inicirao održavanje ovog sastanka imajući u vidu značaj ove teme.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je u Privrednoj komori Republike Srpske sa uvoznicima hibridnih električnih vozila, kao i proizvođačima dijelova za ova vozila.

Ministar je rekao da je inicirao održavanje ovog sastanka imajući u vidu značaj ove teme.

"Donošenjem Zakona o električnoj energiji Republika Srpska je prva u BiH definisala pitanje upotrebe električnih vozila, sa ciljem smanjenja emisije štetnih gasova. Budućnost ovog prostora je upotreba električnih vozila. Važno je da promovišemo ovu aktivnost", rekao je tom prilikom ministar Đokić.

Prema njegovim riječima, sve ima za cilj da RS doprinese procesu dekarbonizacije, odnosno smanjenja emisije štetnih gasova.

"EU je kroz dokument `Bijela knjiga` među 10 prioriteta stavila upotrebu električnih vozila, odnosno razvijanje svijesti o prednostima upotrebe ovih vozila. RS je u ovom pogledu načinila važan korak, prvi u BiH smo donijeli Zakon o električnoj energiji koji je u dva člana definisao pitanje upotrebe električnih vozila", rekao je ministar.

On je naveo da je na sastanku zaključeno da se rješavanjem ovog pitanja trebaju baviti brojne institucije i organi u RS-u , a ne samo jedno ministarstvo, kao što je u ovom trenutku Ministarstvo energetike i rudarstva.

Ministar je istakao da će zajedno sa drugim organima dogovarati zajedničke aktivnosti, te da će to biti novi pristup od izrade prostorno-planskih dokumenata RS-a do izrade projektne dokumentacije prilikom građenja objekata koji treba da predvide i mogućnost ugradnje opreme za punjenje električnih vozila.

On smatra da je pandemija virusa korona opomena da treba više voditi računa o zaštiti životne okoline, a jedan od načina je proces dekarbonizacije.

"Mi smo tek na početku ovog važnog posla, ali sam uvjeren da ćemo na bazi iskustava drugih država, prije svega evropskih, biti u prilici da kroz dodatno zakonsko regulisanje ove oblasti izbjegnemo probleme koje su oni imali i da kod nekih tehničkih pitanja nađemo bolja rješenja. To znači da ćemo sve više prelaziti na korištenje energije iz obnovljivih izvora, a aktivnosti koje sprovodi Vlada Srpske ide u tom pravcu", naveo je on.

Ministar je rekao da još nije uređeno pitanje infrastrukture za punjenje električnih automobila i smatra da se neće ubrzano prelaziti na korišćenje električnih automobila ukoliko se ne obezbjede subvencije.

Direktor Privredne komore Srpske Pero Ćorić rekao je da je na sastanku konstatovano da je Ministarstvo energetike i rudarstva kroz Zakon o električnoj energiji definisalo upotrebu električnih automobila, te da će se na osnovu toga podzakonskim aktima donositi rješenja koja će podstaći dalju aktivnost.

On smatra da je ovo samo prvi korak koji će omogućiti da se primjena električnih automobila u RS- a unaprijedi i stvore određeni preduslovi za to.

Ćorić je rekao da je Hrvatska za ovu godinu izdvojila šest milina KM za podsticaje fizičkim licima, šest miliona KM za podsticaj privrednim subjektima te tri miliona KM za podsticaj infrastrukturi, prije svega kapaciteta za punjenje automobila električnom energijom.

Mirko Ćosić iz kompanije "Verano motors" rekao je da su na sastanku došli do konstruktivnih ideja koje bi trebali realizovati, čime se pokazuje da RS i BiH prate evropske trendove kada je riječ o uvođenju novih tehnologija.

On je naveo da su ključni - infrastruktura koja zaostaje, te subvencije pri uvozu, registraciji i korištenju električnih vozila.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti