Općina Bosanska Krupa subjektima male privrede dodjeljuje 126.800 KM

07.10.2020. 14:21 / Izvor: Akta.ba
Općina Bosanska Krupa subjektima male privrede dodjeljuje 126.800 KM

Prije isplate poticajnih sredstava, sa fizičkim i pravnim licima Općina Bosanska Krupa će potpisati ugovore.

U svrhu saniranja ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa Općina Bosanska Krupa subjektima male privrede dodjeljuje 126.800 KM. Na javni poziv objavljen u septembru javilo se osamdeset sedam pravnih i fizičkih lica od kojih će osamdeset dobiti poticajna sredstva.

Posljednji u nizu poziva, odnosno mjera kojima Općina Bosanska Krupa oporavlja ekonomiju, sanira posljedice izazvanih koronavirusom, odnosio se na subjekte male privrede koji zapošljavaju manje od deset lica a koja su ostvarila pad prihoda veći od dvadeset posto u periodu od 1. marta do 31. augusta 2020. godine u odnosu na isti period 2019. godine.

Na javni poziv kojim se pruža podrška u održavanju tekuće likvidnosti i očuvanje radnih mjesta mogla su se prijaviti pravna i fizička lica koja imaju sjedište na području općine Bosanska Krupa, koja nemaju dugovanja prema Općini Bosanska Krupa zaključno sa 31.12.2019. godine, koja su na 31.3.2019. godine zapošljavali manje od 10 lica i koja imaju ostvaren pad prihoda veći od 20 posto u periodu 1. marta do 31. augusta 2020. godine u odnosu na isti period prošle godine.

Prijavilo se osamdeset sedam pravnih i fizičkih lica. Samo sedam lica nije ispunilo uslove javnog poziva, pa se na konačnoj listi koja su ostvarila prava na novčanu podršku našlo njih osamdeset. 

Ukupna sredstva planirana za realizaciju ovog poziva prvobitna su bila 100 hiljada, potom su uvećana za još 45 hiljada KM, a bit će utrošeno ukupno 126.800 KM. Iznos sredstava na koji je aplikant mogao ostvariti pravo ovisio je o procentu pada prometa. Što je veći procent veći je i iznos podrške Općine Bosanska Krupa, s tim da je maksimalan iznos bio pet hiljada KM.

Prije isplate poticajnih sredstava, sa fizičkim i pravnim licima Općina Bosanska Krupa će potpisati ugovore, o čemu će privrednici biti blagovremeno informisani.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti