Za 34 firme iz RS dodijeljeno 666 detašmana za rad u Njemačkoj

10.10.2020. 09:58 / Izvor: SRNA
Za 34 firme iz RS dodijeljeno 666 detašmana za rad u Njemačkoj

Banjalučkoj firmi Termomontaža dodjeljeno je 50 detašmana.

U Privrednoj komori Republike Srpske u petak su za 34 privredna društva iz RS-a dodjeljene odluke o raspodjeli 666 detašmana za rad u Njemačkoj za 2020/2021. godinu.

Predsjednik Privredne komore Srpske Borko Đurić rekao je novinarima da da je 36 preduzeća konkurisalo za detašmane, od kojih dva nisu ispunila uslove konkursa.

"Ovo je za naše firme važno zbog toga što radnici angažovani na rad širom Njemačke imaju mogućnost sticanja novih iskustava. Osim toga, tu su i finansijski efekti, jer naše firme godišnje prave realizacije između 30 i 34 miliona eura angažovanjem radne snage", naglasio je Đurić.

On je naveo da je bilo problema sa vizama u proteklom periodu, gdje nekoliko mjeseci nisu ni primani zahtjevi, ali da su, zahvaljujući posredovanju ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staše Košarca, u razgovoru sa njemačkim ambasadorom postignuti određeni dogovori.

"Ti dogovori su rezultovali relaksiranjem prilikom obezbjeđenja termina za dodjelu viza", rekao je Đurić.

On je naveo da je u prošloj detašmanskoj godini stepen realizacije detašmana na nivou BiH bio 88 odsto, a taj procenat je nešto veći kada su u pitanju firme iz Republike Srpske.

Banjalučkoj firmi "Termomontaža" dodjeljeno je 50 detašmana.

Direktor ove firme Borivoje Račić kaže da osim radnika, koji stiču radna iskustva na zahtjevnom njemačkom tržištu, koristi od ima i Republika Srpska, koja od toga dobija 15 miliona eura bilo od firmi ili od novca koji radnici šalju kući i koji se troši u RS-u . 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti