Espresso iz Dervente piju i Italijani

12.10.2020. 14:04 / Izvor: Glas Srpske
Espresso iz Dervente piju i Italijani

Uprkos pandemiji virusa korona BiH je za osam mjeseci ove godine uspjela da izveze kafu vrijednu 8,9 miliona maraka.

Uprkos pandemiji virusa korona BiH je za osam mjeseci ove godine uspjela da izveze kafu vrijednu 8,9 miliona maraka, što je za 2,7 miliona KM više u odnosu na isti period lani, a da je ovaj domaći proizvod sve više na cijeni u inostranstvu, potvrđuje i podatak da se espresso iz Dervente pije i u Italiji.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, od januara do kraja avgusta ove godine BiH je izvezla 1,07 miliona kilograma kafe, dok je u istom periodu lani u inostranstvo plasirala 764.526 kilograma tog proizvoda.

S druge strane, uvoz je smanjen, pa je, kako navode u Komori, za osam mjeseci ove godine BiH uvezla 14,4 miliona kilograma kafe vrijednosti 54,1 milion maraka, dok je u istom periodu lani na domaće tržište stigao 15,1 milion kilograma kafe vrijednosti 60,2 miliona maraka.

Vlasnik trgovačkog lanca “Fructa trade” iz Dervente Duško Reljić kaže da ova kompanija izvozi espresso kafu u Srbiju i Italiju, ali da su to za sada male količine.

"Izvozili bismo više, ali se ne isplati, jer BiH nije napravila dobar zakon. Kada uvezemo sirovinu, uplatimo akcizu, a kada izvozimo kafu, neće da nam vrate novac uplaćen za to", rekao je Reljić za “Glas Srpske”.

On smatra da bi plasman kafe bio daleko veći kada bi BiH vraćala akcizu, jer to na svim drugim proizvodima rade, a na kafi ne. Reljić ističe da sirovinu za svoj proizvod “RD kafa” uvozi iz Indije, Brazila i Trsta.

Direktor pržionice kafe “Minea” iz Gradiške Momčilo Banjac rekao je da je pandemija smanjila promet domaće kafe od pet do deset odsto, ali da je promet espreso kafe smanjen i do 40 odsto.

"Uvozimo sirovinu preko luka Trst i Kopar. Našu kafu plasiramo na području banjalučke regije. Nekada ranije izvozio sam za austrijsko tržište. Uvozio sam sirovu kafu, dorađivao pa plasirao tamo i to se isplati ukoliko imate u inostranstvu firmu koja kupi sirovu kafu i pošalje vam je na doradu, a vi onda vratite gotov proizvod. U tom slučaju nema akciza ni dodatnih troškova, to je u stvari lon posao", pojasnio je Banjac.

Izvršni direktor Udruženja potrošača “Don” iz Prijedora Murisa Marić rekla je da statistički podaci pokazuju da se u BiH dnevno popiju ogromne količine kafe.

"Ispijanje kafe je očigledno navika koje se nismo odrekli ni u vrijeme pandemije virusa korona, imajući u vidu podatak da je uvezena znatna količina sirovine za pravljenje tog napitka. S obzirom na to da ulazimo u zimski period, da smo više vremena u zatvorenom prostoru, sigurno će i potrošnja kafe ostati na visokom nivou", rekla je Marićeva.

Istraživanja pokazuju da se u BiH godišnje po stanovniku popije 6,1 kilogram kafe, dok Slovenci popiju 5,8, a Hrvati 4,9 kilograma kafe. Najviše kafe po stanovniku godišnje popije se u Finskoj, čak 12 kilograma.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti