Ministarstvo komunikacija i prometa BiH o nelegalnim prijevoznicima

13.10.2020. 15:35 / Izvor: Fena
Ministarstvo komunikacija i prometa BiH o nelegalnim prijevoznicima

Na adresu Ministarstva komunikacija i prometa BiH u proteklom periodu je pristiglo niz pritužbi legalnih prijevoznika protiv pravnih i fizičkih osoba koji obavljaju prijevoz u suprotnosti sa zakonskim odredbama.

Zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Nedžad Branković održao je danas sastanak s predstavnicima Granične policije BiH, Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, Ministarstva saobraćaja i veza RS, Federalne uprave policije, Federalne uprave za inspekcijske poslove, Ministarstva unutrašnjih poslova RS, Republičke uprave za inspekcijske poslove RS i Vanjskotrgovinske komore BiH s ciljem rješavanja problema stranih i domaćih fizičkih i pravnih osoba koji obavljaju cestovni prijevoz protivno zakonskim i podzakonskim aktima koji reguliraju ovu oblast.

Naime, na adresu Ministarstva komunikacija i prometa BiH u proteklom periodu je pristiglo niz pritužbi legalnih prijevoznika protiv pravnih i fizičkih osoba koji obavljaju prijevoz u suprotnosti sa zakonskim odredbama.

Pojava nelegalnog prijevoza, i pored konstantnih aktivnosti nadležnih kontrolnih organa, prisutna je već duži period i prijeti potpunom blokadom legalnog prijevoza i krahom velikog broja firmi koje taj prijevoz obavljaju u skladu s važećim propisima.

Stoga je, s ciljem zaustavljanja i eliminiranja ove pojave te očuvanja radnih mjesta i zaštite prava putnika, planirana sveobuhvatna akcija koja bi intenzivno trajala od 15. oktobra do 15. novembra ove godine, a u redovnim kontrolama bila bi nastavljena sve do potpunog zaustavljanja i konačnog rješavanja ovog trenutno najvećeg problema u oblasti međunarodnog cestovnog prijevoza putnika i robe.

Akciju bi koordiniralo Ministarstvo putem Inspektorata i Sektora prometa, uz punu saradnju s upravama za inspekcijske poslove entiteta, Brčko distrikta i kantona, kao i nadležnim tijelom granične policije BiH zaduženim za kontrolu prelaska granice i nadležnim tijelom MUP-a entiteta i Brčko distrikta.

Također, u sklopu ove akcije, Ministarstvo će intenzivirati aktivnosti na izradi Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prijevozu, o čemu će pravovremeno informirati nadležne institucije, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti