Marinković: Viškovi i dalje na tržištu

14.10.2020. 12:04 / Izvor: SRNA
Marinković: Viškovi i dalje na tržištu

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković kaže da interventni otkup nije dao željene rezultate, pa i dalje postoji problem sa plasmanom mesa junadi i svinja te viškovi na tržištu.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković kaže da interventni otkup nije dao željene rezultate, pa i dalje postoji problem sa plasmanom mesa junadi i svinja, i viškovi na tržištu, te apeluje da prije svih Savjet ministara iskoristi sve moguće mehanizme i zaštiti domaću proizvodnju.

"Tražimo od nadležnih u Savjetu ministara da pokrenu inicijativu za zaštitu domaće proizvodnje, da budu uvedene kvote na uvoz živih životinja, odnosno prelevmani na uvoz mesnih i mliječnih prerađevina da bi se i ovo malo proizvodnje još održalo, s obzirom na to da ne znamo do kada će trajati epidemija virusa korona", rekao je Marinković.

On je napomenuo da nikakva alternativna tržišta ne mogu da nadomjeste ovaj prekomjerni uvoz.

"Probleme sa plasmanom ima i mljekarski sektor, pune magacine viškova mliječnih proizvoda", kaže Marinković.

On je novinarima rekao da je mehanizam zaštite domaće proizvodnje, odnosno uvođenje zaštitnih mjera jasno definisano svim međunarodno potpisanim ugovorima.

"Ugovorom o spoljnotrgovinskom poslovanju BiH dozvoljava se čak i uvođenje carina na period do dvije godine od 10 odsto na proizvode i na živu stoku da bi se stabilizovalo osjetljivo tržište poljoprivrednih proizvoda BiH", rekao je Marinković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti