Stručnjaci: Aerodrom Sarajevo da se ugleda na kolege iz Tuzle

14.10.2020. 12:21 / Izvor: N1
Stručnjaci: Aerodrom Sarajevo da se ugleda na kolege iz Tuzle

Međunarodni aerodrom Sarajevo je naugroženiji u Bosni i Hercegovini, i ovih dana će dobiti pomoć od tri miliona maraka.

Međunarodni aerodrom Sarajevo je naugroženiji u Bosni i Hercegovini, i ovih dana će dobiti pomoć od tri miliona maraka, najavio je Federalni premijer Fadil Novalić. U međuvremenu, Aerodrom je pozvao aviokompanije da uspostave svoje baze u Sarajevu i to u trenutku kada brojne kompanije ukidaju veliki broj postojećih linija. Struka je, ipak, optimistična, jer, kažu da ukoliko bi svoju bazu uspostavila neka niskobudžetna kompanija, poput WizzAira u Tuzli, to bi moglo značiti da bi putnici iz glavnog grada mogli jeftinije letjeti.

Brojne aviokompanije su na koljenima, a sarajevski aerodrom ih poziva da uspostave svoje baze u toj zračnoj luci. Poziv je otvoren do kraja oktobra, a stručnjaci kažu da bi taj potez mogao biti dobar za putnike. Naime, u slučaju da se jave niskotarifne kompaije, Rifat Tirak, smatra da bi aerodrom glavnog grada morao smanjiti visoke tarife, zbog kojih su cijene aviokarata skuplje nego drugdje.

"Moguće je da im se javi neka niskobudžetska kompanija, koja će tražiti uslove oko snižavanja i ukidanja mnogih taksi i usluga, tako da je pitanje hoće li to imati bilo kakvog financijskog efekta. To će sigurno nama putnicima olakšati ukoliko dođe do takvog aranžmana, jer će se sarajevski aerodrom morati tome prilagoditi. Primjer toga je Tuzla", navodi Rifat Tirak, stručnjak za aviopromet.

WizzAir je jedina aviokompanija koja ima svoju bazu u BiH, i to na Tuzlanskom aerodromu.Tamo kažu da je WizzAirova baza omogućila stabilnost i kontinuitet linija, ali i niske cijene karata. Ukoliko i Sarajevo želi sličan aranžman, mora znati filozofiju poslovanja low cost kompanija, poruka je iz Tuzle.

"U njihovom planu je da nude niske cijene karata, a da bi imale tu mogućnost moraju imati niske cijene usluga. To je jedan od uslova low cost kompanija, i one otvaraju linije tamo gdje mogu dobiti niže cijene usluga, da bi se mogle uklopiti u niske cijene karata", ističe Esed Mujačić, direktor Aerodroma Tuzla.

Iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo, ističu, danas nisu stigli odgovoriti na naš Upit, ali je ranije rečeno kako pravo na podnošenje zahtjeva za bazu imaju sve aviokompanije koje planiraju uspostaviti redovnu liniju ili linije na tom aerodromu. Baza avioprijevoznika bi se uspostavila na period od 2021. do 2023. godine.

Premijer Federacije Fadil Novalić u odgovoru za N1 kaže da je Aerodrom Sarajevo najugroženiji, jer je, prije korone, imao najveći promet te najveće operativne troškove. Zbog toga, ali i zbog daljnjih kreditnih zaduženja, najavljuje premijer, Aerodrom će ovih dana dobiti novu financijsku injekcije od tri miliona maraka. No, svjestan je da se i i aerodrom u Sarajevo treba ugledati na sve ostale u Jugoistočnoj Europi.

"Koncesiono angažiranje nekog operatera svjetskog glasa, koji u pravilu, kao u Zagrebu i Beogradu, u periodu od pet godina udvostruče broj putnika", poručuje Novalić.

Nova poslovna ideja, upozoravaju stručnjaci, dolazi u najtežem trenutku za aviopromet, dok velike kompanije, poput WizzAira, otkazuju 50 letova u regiji, među kojima je i onaj jedini iz Sarajeva za Budimpeštu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti