Glamoč: Komunalna preduzeća u velikom problemu zbog Zaključka Skupštine KS

14.10.2020. 14:53 / Izvor: Akta.ba
Glamoč: Komunalna preduzeća u velikom problemu zbog Zaključka Skupštine KS

Donošenjem Zaključka Skupštine KS o moratoriju na zapošljavanje i onemogućavanjem imenovanja upravljačkih struktura u kantonalnim komunalnim preduzećima je usporen proces rada.

Donošenjem Zaključka Skupštine Kantona Sarajevo o moratoriju na zapošljavanje i onemogućavanjem imenovanja upravljačkih struktura u kantonalnim komunalnim preduzećima usporen je proces rada, a u nekim od njih i potpuno onemogućen, istakla je ministrica komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo Nihada Glamoč, nakon sastanka sa Sindikatom komunalne privrede.

Sastanku su, uz premijera KS Marija Nenadića i ministra saobraćaja KS Adija Kalema, prisustvovali i predstavnici Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira Bosne i Hercegovine.

Na sastanku je istaknuto da su primjenom pomenutog skupštinskog Zaključka, komunalna preduzeća dovedena u situaciju da ne mogu izvršavati svoju osnovnu zadaću. Posebno se to odnosi na KJKP “Rad”, gdje zbog neimenovanje Nadzornog odbora nije moguće završiti zaključivanje okvirnih sporazuma javnih nabavki za naftu, rezervne dijelove i so za posipanje ulica, kao i registraciju vozila.

Kako je navela ministrica Glamoč, direktori i predstavnici komunalnih preduzeća iznijeli su probleme u poslovanju i funkcionisanju prouzrokovane provođenjem navedenog Zaključka, zbog kojeg bi, ističe, uskoro mogli ispaštati i građani.

"Problemi bi vrlo brzo mogli biti vidljivi i na terenu. Uprave preduzeća čine maksimalne napore da, shodno mogućnostima, održavaju grad čistim i urednim. Međutim, ukoliko se u narednom periodu ne stavi van snage navedeni Zaključak, pogotovo u dijelu koji se tiče imenovanja upravljačkih struktura, u opasnosti smo da se suočimo sa velikim problemima u komunalnoj privredi", rekla je ministrica Glamoč.

Na sastanak su bili pozvani i zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo, međutim oni se nisu odazvali.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti