Nema potrebe za alternativnim pravcima u prvoj fazi izgradnje Prve transverzale

15.10.2020. 07:35 / Izvor: Akta.ba
Nema potrebe za alternativnim pravcima u prvoj fazi izgradnje Prve transverzale

Izgradnja prve dionice Prve transverzale koja prolazi kroz ulicu Halida Kajtaza, od raskrsnice sa Kranjčevićevom do raskrsnice sa Tešanjskom, započeti do 23. oktobra, u prvoj fazi izvođenja radove neće biti potrebe za alternativnim saobraćajnim pravcima.

S obzirom na to da će izgradnja prve dionice Prve transverzale koja prolazi kroz ulicu Halida Kajtaza, od raskrsnice sa Kranjčevićevom do raskrsnice sa Tešanjskom, započeti do 23. oktobra, u prvoj fazi izvođenja radove neće biti potrebe za alternativnim saobraćajnim pravcima, konstatovano je na redovnom koordinacijskom sastanku predstavnika nadležnih institucija Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva i općina, kojim je predsjedavao premijer KS Mario Nenadić.

Po riječima projekt menadžera projekta Prve transverzale Direkcije za puteve KS Satka Filipovića, u prvoj fazi gradnje radit će se samo desna strana kolovoza, te će se dionicom puta od ulice Halida Kajtaza do samog ulaska u tunel saobraćaj moći nesmetano odvijati.

Na sastanku je poseban akcent stavljen i na dopunu projekta budućeg nadvožnjaka kod hotela “Grand”, kojim bi se projektovao spoj Prve transverzale sa gradskom brzom cestom.

S tim u vezi, Filipović je informisao prisutne kako je jučer s kantonalnim ministrima Kapidžićem, Kalemom te direktorom Kovačem na sastanku s predstavnicima JP Ceste Federacije BiH dogovoreno da u najkraćem roku bude pokrenuta inicijativa prema Vladi FBiH za hitno projektovanje gradske brze ceste od Pofalića do Građevinskog fakulteta, a sve radi njenog usklađivanja s projektom Prve transverzale.

Tim povodom, premijer Nenadić je najavio naredne sedmice sastanak s predstavnicima Vlade Federacije BiH, kako bi bilo pokrenuto i što hitnije projektovanje pomenutog nadvožnjaka.

"Kontinuitet radova je neophodno održati i unaprijediti. Treba učiniti sve da se pronađu brza i funkcionalna rješenja za spojeve saobraćajnica, jer je Prva transverzala od posebnog značaja za građane i razvoj Kantona Sarajevo", poručio je Nenadić.

Dodao je kako su trenutni procesi otkočeni, ali se s gradnjom nastavlja, zbog čega je potrebno sve naredne korake ubrzati, uz preciznu analizu svih eventualnih problema koji su postojali i na prvom dijelu Prve transverzale, od imovinsko-pravnih problema, izmještanja instalacija i drugih.

Dogovoreno je da Općina Centar dostavi Direkciji za puteve plan prve transverzale u digitalnoj formi, kako bi za sve naredne dionice mogli unaprijed biti poduzeti svi potrebni koraci i time ubrzan kompletan proces.

Ministar saobraćaja KS Adi Kalem je naveo da je vrlo važno da se vodi računa i o organizaciji budućeg gradilišta, kako se ne bi pojavili eventualni problemi na terenu, što nikome nije u interesu.

U toku je rušenje objekta na ulaznom portalu u tunel “Kobilja Glava”. Uskoro će biti uklonjen i još jedan objekt u ulici Braće Begić, kao i onaj u ulici Halida Kajtaza 26, čime će biti okončano rušenje svih objekata iza kasarne, najavljeno je danas.

Naglašeno je i da će do naredne srijede biti pripremljeni detaljni izvještaji i planovi o svim budućim koracima, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti