Preko Nelta na strana tržišta: Šansa bh. kompanijama za distribuciju proizvoda

15.10.2020. 13:29 / Izvor: SRNA
Preko Nelta na strana tržišta: Šansa bh. kompanijama za distribuciju proizvoda

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac posjetili su kompaniju "Nelt" u Istočnom Sarajevu.

 Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija rekao je da komapnija "Nelt" u Istočnom Sarajevu posluje na dva kontinenta i u svim zemljama zapadnog Balkana, što je veoma značajno sa stanovišta regionalne saradnje.

Tegeltija je nakon posjete "Neltu" rekao novinarima da od ovakve velike, uspješne kompanije očekuje da obezbijedi stabilnost u snabdijevanju tržišta robom koja je dio njenog poslovanja. 

"Veliki broj proizvoda koje građani svakodnevno koriste dio je njihovog programa. Ukoliko imamo siguran lanac snabdijevanja, onda omogućujemo da te prozivode imamo i onada kada je komplikovana i veoma teška situacija kao što se to desilo na početku pojave virusa korona", istakao je Tegeltija nakon što je sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Stašom Košarcem posejtio "Nelt".

On je naglasio da su sa predstavnicima kompanije razgovarali o mogućnosti da obezbijedi proizvođačima iz BiH distrubuciju njihovih proizvoda na onim tržištima na kojima "Nelt" posluje van BiH.

"Nama je vrlo važno da naši proizvođači, koji su ponekad mali, sa nedovoljno razvijenom sposobnošću za osvajanje novih tržišta, imaju sigurnog partnera koji bi im omogućio da oni proizvodi koji se nalaze na tržištu BiH mogu imati pristup i na tržištima drugih zemalja zapadnog Balkana, ali i drugim tržištima gdje je `Nelt` najznačajniji ditributer roba široke potrošnje", rekao je Tegeltija.

Tegeltija je istakao da je veoma važno pitanje da li postoji mogućnost interesovanja za određene akvizicije same proizvodne kompanije.

"`Nelt` je vlasnik jedne velike proizvodne kompanije čiji su proizvodi prisutni na svim tržištima zapadnog Balkana, tako da bi ulaganje u naše proizvodne kompanije omogućilo bolju distribuciju tih proizvoda, širenje proizvodnih kapaciteta naših kompanija i samim tim omogućilo da se one razvijaju, šire i osvajaju nova tržišta", istakao je Tegeltija i doda da će se vidjeti koliko će biti zainteresovani, prije svega proizvođači, da svoje poteškoće distribucije i pokušaja osvajanja tržišta dijele sa ovakvim kompanijama kao što je "Nelt".

 

Tegeltija je rekao da je "Nelt" sa jednom kompanijom već ušao u taj proces širenja tržišta kompanije iz BiH na tržištima zapadnog Balkana.

"Ukoliko se taj primjer pokaže uspješnim, mislim da će biti mnogo više interesovanja da i neke druge kompanije daju mogućnost da se njihovi proizvodi nađu na tržištima zapadnog Balakana, uz pomoć ovog distributera", rekao je Tegeltija. 

 Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da je na sastanku sa predstavnicima kompanije "Nelt" u Istočnom Sarajevu razgovarano da u paleti njihove ponude bude što više proizvoda iz Republike Srspke i Federacije BiH, s ciljem zaštite domaće proizvodnje.

"Time bi proizvođačima omogućili da ovako respektabilne trgovačke kompanije distribuiraju proizvode proizvedene u Republici Srpskoj i FBiH na tržišta zapadnog Balkana, ali i onoj mreži koju pokriva `Nelt grupacija`", rekao je Košarac novinarima nakon sastanka, kojem je prisustvovao i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija. 

S obzirom na to da je "Nelt" u Srbiji veoma prisutan i da je obezbijedio da investira u proizvodne kapacitete "Neoplante", Košarac je naveo da je bilo riječi i o tome kako se ova grupacija može povezati sa prerađivačkim kapacitetima u Srpskoj i FBiH, da bi imali isti takav koncept i u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti