"Dim" iz visokih dimnjaka kotlovnica "Toplana" nije pokazatelj zagađenja zraka

16.10.2020. 09:47 / Izvor: Akta.ba
'Dim' iz visokih dimnjaka kotlovnica 'Toplana' nije pokazatelj zagađenja zraka

Nema nikakvog razloga da sa ovakvom strukturom potrošnje goriva "Toplane" nabavljaju dodatne filtere.

Povodom dezinformacija koje su se predhodnih dana raširile po društvenim mrežama oko zagađenja zraka koje nastaje radom kotlovnica "Toplana" u Sarajevu, oglasila se NVO Eko Akcija navodeći da je emisija lebdećih čestica (koje se označavaju sa PM (eng. particulate matter) i koje su glavni uzročnik katastrofalnog kvaliteta zraka u Sarajevu)  koja nastaje sagorijevanjem prirodnog gasa, glavnog goriva koje koriste "Toplane", vrlo niska - prirodni gas je najčistije fosilno gorivo.

To je bio i glavni razlog, navode, što je sedamdesetih godina prošlog stoljeća, da bi se smanjilo zagađenje zraka u Sarajevu potrošeno jako puno novca - oko 560 miliona KM (računajući u današnjem novcu) da se prvo izgradi gasovod do Sarajeva, a zatim i izvrši konverzija kotlovnica i industrije smještene u gradu sa uglja i lož ulja na prirodni gas.

U prilog tome izdvajaju nekoliko činjenica: 

- Krajem 1983. godine grad je imao oko 340.000 stanovnika, 220.000 (63%) je bilo u obuhvatu gasnog sistema, dok je 178.000 (52%) bilo priključeno na grijanje, kod kojeg je za gorivo korišten prirodni gas.

- Kao rezervno gorivo, u slučaju kvara ili nestašice prirodnog gasa, većina kotlovnica "Toplane" može koristiti i tečna goriva - srednja (mazut) i laka loživa ulja. Tokom proteklih dvadesetak godina dešavalo se nekoliko puta da prestane dotok plina u BiH iz raznih razloga, i tada su "Toplane" opravdano koristile tečna goriva, što jeste za posljedicu imalo dodatno zagađenje zraka u Sarajevu. 

 

- Prema godišnjem izvještaju "Toplana" za 2019. godinu, u 2018. godini tek nešto manje od 1% od ukupne količine utrošenog goriva su bila tečna goriva, dok u 2019. tečna goriva skoro uopšte nisu korištena 

- "Dim" koji se skoro svakodnevno može vidjeti kako izlazi iz visokih dimnjaka kotlovnica "Toplana" je po svom sastavu obična vodena para i nije pokazatelj zagađenja zraka.

- Nema nikakvog razloga da sa ovakvom strukturom potrošnje goriva "Toplane" nabavljaju dodatne filtere. Mnoštvo je daleko većih izvora zagađujućih materija u Sarajevu na koje je potrebno potrošiti dragocjene novce.

- Oko 35.000 malih kućnih ložišta koje koriste čvrsta goriva, ugalj i drvo, koliko je (grubo) procijenjeno da ih ima u Sarajevu, za samo jedno prijepodne emituje istu količinu lebdećih čestica PM10, koliko i sve kotlovnice "Toplana" tokom cijele godine, zaključuju iz Eko Akcije.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti