'Dim' iz visokih dimnjaka kotlovnica 'Toplana' nije pokazatelj zagađenja zraka

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

"Dim" iz visokih dimnjaka kotlovnica "Toplana" nije pokazatelj zagađenja zraka

Nema nikakvog razloga da sa ovakvom strukturom potrošnje goriva "Toplane" nabavljaju dodatne filtere.

16.10.2020. 09:47 / Izvor: Akta.ba

Povodom dezinformacija koje su se predhodnih dana raširile po društvenim mrežama oko zagađenja zraka koje nastaje radom kotlovnica "Toplana" u Sarajevu, oglasila se NVO Eko Akcija navodeći da je emisija lebdećih čestica (koje se označavaju sa PM (eng. particulate matter) i koje su glavni uzročnik katastrofalnog kvaliteta zraka u Sarajevu)  koja nastaje sagorijevanjem prirodnog gasa, glavnog goriva koje koriste "Toplane", vrlo niska - prirodni gas je najčistije fosilno gorivo.

To je bio i glavni razlog, navode, što je sedamdesetih godina prošlog stoljeća, da bi se smanjilo zagađenje zraka u Sarajevu potrošeno jako puno novca - oko 560 miliona KM (računajući u današnjem novcu) da se prvo izgradi gasovod do Sarajeva, a zatim i izvrši konverzija kotlovnica i industrije smještene u gradu sa uglja i lož ulja na prirodni gas.

U prilog tome izdvajaju nekoliko činjenica: 

- Krajem 1983. godine grad je imao oko 340.000 stanovnika, 220.000 (63%) je bilo u obuhvatu gasnog sistema, dok je 178.000 (52%) bilo priključeno na grijanje, kod kojeg je za gorivo korišten prirodni gas.

- Kao rezervno gorivo, u slučaju kvara ili nestašice prirodnog gasa, većina kotlovnica "Toplane" može koristiti i tečna goriva - srednja (mazut) i laka loživa ulja. Tokom proteklih dvadesetak godina dešavalo se nekoliko puta da prestane dotok plina u BiH iz raznih razloga, i tada su "Toplane" opravdano koristile tečna goriva, što jeste za posljedicu imalo dodatno zagađenje zraka u Sarajevu. 

 

- Prema godišnjem izvještaju "Toplana" za 2019. godinu, u 2018. godini tek nešto manje od 1% od ukupne količine utrošenog goriva su bila tečna goriva, dok u 2019. tečna goriva skoro uopšte nisu korištena 

- "Dim" koji se skoro svakodnevno može vidjeti kako izlazi iz visokih dimnjaka kotlovnica "Toplana" je po svom sastavu obična vodena para i nije pokazatelj zagađenja zraka.

- Nema nikakvog razloga da sa ovakvom strukturom potrošnje goriva "Toplane" nabavljaju dodatne filtere. Mnoštvo je daleko većih izvora zagađujućih materija u Sarajevu na koje je potrebno potrošiti dragocjene novce.

- Oko 35.000 malih kućnih ložišta koje koriste čvrsta goriva, ugalj i drvo, koliko je (grubo) procijenjeno da ih ima u Sarajevu, za samo jedno prijepodne emituje istu količinu lebdećih čestica PM10, koliko i sve kotlovnice "Toplana" tokom cijele godine, zaključuju iz Eko Akcije.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti