Porodična preduzeća su važan dio svake ekonomije

17.10.2020. 10:12 / Izvor: Akta.ba
Porodična preduzeća su važan dio svake ekonomije

Predavanje je pratilo 50 učesnika, predstavnika bh. preduzeća.

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine i Adizes South East Europe (ASEE) organizirali su  predavanje g. Borisa Vukića, partnera i jedog od osnivača Adizes SEE i Senior Associate Adizes Institute (USA), na temu „Osnivači, nasljednici, menadžeri“ .

Učesnici predavanja, koje je održano 15.10.2020. godine u prostorijama Komore i online (preko Zoom aplikacije), imali su priliku saznati više  o procesu tranzicije u porodičnim firmama, prelasku sa prve generacije na drugu, najčešćim greškama u procesu i kako ih izbjeći.

Bosna i Hercegovina, kao i sve zemlje bivše Jugoslavije, kako je istaknuto na predavanju, uveliko se susreću sa specifičnom tranzicijom poslovanja koji se odvija po prvi put poslije II svjetskog rata. Ova tranzicija najčešće podrazumijeva prijenos poslovanja sa osnivača i pokretača kompanija na sljedeću generaciju.

U razvijenim zemljama koje imaju dugu tradiciju preduzetništva i privatnog vlasništva, područje ove tranzicije usko se povezuje sa problematikom razvoja i održivosti porodičnih preduzeća.

Značaj porodičnih preduzeća se prepoznaje kroz udio u broju zaposlenih (50-80% zaposlenih u privatnom sektoru) i udio u ukupnom broju preduzeća (više od 60% u većini zapadnoevropskih zemalja). Prema istraživanjima u razvijemim zemljama, samo 30% porodičnih preduzeća preživi prijenos poslovanja na drugu generaciju, 13% na treću generaciju, a svega 3% ima duži životni vijek.

Predavanje je pratilo 50 učesnika, predstavnika bh. preduzeća.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti